Ali naj poskrbimo za najdeno zelo mlado muco?

Na forumu je nekdo vprašal: “Tisti, ki imate s tem izkušnje, lepo vas prosim za nasvete.
Koliko in kolikokrat naj bi 2 meseca stari mucki dobili za jesti? (že stran od mamice). ”

Nekateri so prijazno pojasnili in odgovorili na vprašanje. Seveda pa niso izostala oštevanja, pravijo, da mladih muc po zakonu ne bi smeli oddati pred 9. tednom starosti, drugi reče, da ne pred 12. tednom starosti. Obtožujejo, da je ta, ki sprejme mlado muco enako kriv kot tisti, ki jo odda..

Mačjeljubka pojasni: “Kjer jaz zivim, ni nobenih zakonov o minimalni starosti, ampak tudi mene cudi, da so 2 mesecniki ze sli od doma, ker imam enega, ki je danes star 6 tednov in si ne predstavljam, da bi ga ze oddala, ker se je mame do pred par dnevi drzal kot klop, ceprav ga mama ne uci nicesar, samo igra se z njim, kot da sta oba mladica, ga hrani, skrbi za njegovo prebavo in pazi, da se mu kaj ne zgodi. Zgleda, da je se zelo mlada. Nasega sem dans koncno jaz naucila, da se da jesti kaj drugega kot mleko.” 

Nekdo je napisal:”Men so dal mladica 3 tedne starga. so sli na dopust.norci” Na to dobi odgovor: “Norci? Kaj si bila pa ti?” Avtorica tega zadnjega zapisa ni pomislila, da bi sicer lastniki verjetno te mucke prepustili svoji usodi, ko bi odšli na dopust. Ob takih obtožbah tudi ne pomislijo, da je morda mladi mucek najdenček, zapuščen, da je iz kakršnega koli razloga ostal brez mame muce. Ne razumem, zakaj so marsikdaj mačjeljubci tako radikalni. Sebe štejejo za edine naklonjene mačkam.

V podeželskem okolju sem pogosto naletela na precej brezbrižen odnos do mačk. Ljudje, ki imajo mačke pri hiši zato, da lovijo miši in so morda celo na stališču, da se mačkam ne sme dati hrane, ker potem ne bodo lovile, ti ljudje ne sprašujejo na forumo, kako skrbeti za muce. Prej omenjeni radikalci oštevajo ljudi, ki so rešili mlado muco in so pripravljeni skrbeti za njo. Sama sem imela tako izkušnjo. Ker ne maram, da me oštevajo, ne sprašujem več na forumih.

Ko se je zgodilo, da smo sredi travnika, daleč proč od hiš, našli majhno muco v vidno slabem stanju, smo jo pobrali in odpeljali na veterino. Tam so jo nekaj dni zdravili. Ocenili so, da mucek ni starejši kot en mesec in pol. V naravi ne bi preživel. Ne vemo, kaj se mu je zgodilo. Morda je mamo muco povozil avto, morda se je v svoji živahnosti in razigranosti izgubil, ne vem. Zdaj se prilagaja na novo okolje, naša mačja družina pa nanj. Za nasvete pa vprašamo veterinarje v ambulanti za male živali. Veterinarji prijazno svetujejo in vedo, da smo muco sprejeli, ker imamo živali radi in smo pripravljeni skrbeti za njih.

Dodaj odgovor