Kako prepoznamo kitajski česen

Česen je nadvse zdrava začimba in zelenjava. Ima vrsto koristnih učinkov tako na krvno-žilni sistem kot na obrambo pred boleznimi. Koristnih učinkov pa bomo deležni le, če kupimo česen, ki je pridelan v zdravih pogojih.

Že pred časom se je sodelavka jezila, da imajo v trgovinah samo česen uvožen s Kitajske. Nisem razumela, zakaj jo to moti. Mislila sem si – če je dober za Kitajce, zakaj ne bi bil za nas. Sedaj sem poiskala informacije iz različnih virov in vidim, da je imela prav.

Na Kitajskem pridelajo 80% vsega svetovnega česna. Ob masovni pridelavi je tudi večja ogroženost z boleznimi. Tako si pri gojenju pomagajo z najrazličnejšimi pesticidi, med drugim tudi z zelo strupenim metil bromidom. Nasade gnojijo in namakajo z odplakami. Tako je v zemlji, kjer raste česen, veliko težkih kovin, ki jih rastline vsrkajo. Dodatne strupe pa dobi česen še po spravilu pridelka, ko uporabijo belilo, da ga razkužijo, preprečijo kaljenje in mu tako “polepšajo” barvo.

Kako prepoznamo kitajski česen. Če zaupamo navedbi, da je česen slovenski, ga bomo v dobri veri pomirjeni kupili. Dobro pa je, da smo pozorni in si ga ogledamo. Viri navajajo, da se kitajski česen prepozna po naslednjih značilnostih: je bolj bel, vedno ima odstranjene koreninice, glavice in stroki so večji, je lažji. Je cenejši, okus ima manj izrazit.

Priporočljivo je, da kupujemo ekološko pridelan česen, še bolje pa je, da ga posadimo na domačem vrtu.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor