Ali se “znašate” nad svojim dragim, svojo drago?

Ali se “znašate” nad ljudmi, ki jih imate radi? Prebrala sem članek v City:

“Če opaziš, da se nad ljudmi, ki jih imaš najraje pogosto znašaš, ker te že banalna malenkost spravi s tira, moraš nekaj v svojem življenju spremeniti. Prvo spremeni sebe, nato svet, v katerem živiš! Na dolgi rok bo takšno vedenje uničujoče. Zapustili te bodo vsi, ki jih ljubiš, ker tvoje vedenje je vse zgolj ljubezen NE!” – več preberite tu.

Več ali manj se z napisanim strinjam, le da bi rekla, da se moraš najprej zamisliti in pomisliti, ali sploh imaš rad osebo, nad katero “se znašaš”. To ni ljubezen. Če si želiš, da bi bil partner drugačen, če te vsakdanje malenkosti motijo, je ljubezen že vprašljiva.

Banalen primer, ki pa je kar pogosto prisoten, je pokrivanje WC školjke. Dogaja se, da eden izmed zakoncev, partnerjev, vztrajno pušča WC odkrit, drugega pa to moti. Prav je, da si povesta, kaj koga moti, vendar če se imata rada, bosta poskušala ustreči eden drugemu. Tu ne gre za “znašanje”, pač pa se izrazi želja, mnenje, stališče. Če ne povem, da me moti odkrit WC, partner tega ne bo vedel. Če mu povem, pa on vztraja, mi s tem sporoča, da se požvižga na moje želje. Če se prezrt partner malo bolj poglobi v odnos, bo verjetno ugotovil, da se še v mnogih drugih situacijah partner obnaša podobno ignorantsko in samovoljno.

Pogosto se dogaja, da je vedno vse tako v partnerskem odnosu, kot ustreza enemu, drugi morda malo ugovarja, morda poskuša prepričevati, na kraju pa je tako, kot se je odločil prvi. Tak odnos ni dober. Dominantni partner s svojim ravnanjem duši podrejenega, ki v imenu ljubezni vse to prenaša. Morda čez leta ali pa tudi prej ugotovi, da takšna “ljubezen” pelje v bolezen, a je pogosto odnos preveč zapleten, da bi ga bilo možno enostavno prekiniti.

Temeljni pogoj ljubezni in sožitja je spoštovanje in upoštevanje partnerja, partnerice. Če se par začne obkladati z grdimi besedami, je ljubezen vprašljiva in je pravi čas, da razmislita o pomoči kakšnega družinskega terapevta ali o razhodu.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor