Ali veste, kje vse nas ogrožajo bakterije in plesni

Vemo, da moramo čistiti stanovanje, da bomo imeli zdravo bivalno okolje. V stanovanju se neželeni in zdravju škodljivi mikroorganizmi najhitreje razmnožujejo v kuhinji in kopalnici. Toplota in vlaga nudita dobre pogoje za razvoj bakterij in plesni.

V svojem avtomobilu se navadno počutimo varne pred temi neželenimi bitji, saj v avtu ni vlage, v velik del notranjosti pridejo sončni žarki s svojo razkuževalno močjo. Mislili bi si, da ni potrebe za skrb. Pa bi se motili.

Opravljeni so bili testi prisotnosti bakterij in plesni v avtomobilih. Ugotovili so, da imajo najbolj skrbno vzdrževano notranjost avtomobila samski moški. Ženske smo tu bolj nemarne. Najbrž zato, ker nam avto služi zgolj kot prevozno sredstvo v časovni stiski med službo in skrbjo za družino. Moškim pa je avto pogosteje statusni simbol in zanj skrbijo z ljubeznijo. Najbolj nesnažni pa so avtomobili, v katerih prevažajo otroke. Tudi to je smiselno, saj otroci radi kaj grizljajo, drobijo, polijejo sok in podobno.

In kje so našli največ mikroorganizmov? Pričakovala bi, da na volanu. Zmota. Največ bakterij je na gumbu za vklop radia, sledi mu varnostni pas in gumbi za pomik šip. Potem je šele volan, ki mu sledijo ostale površine.

Tako kot v kuhinji in kopalnici je tudi v avtomobilu dovolj običajno redno čiščenje. Uporaba razkužil ni potrebna, le metlica ali sesalec in vlažna krpa z blagim gospodinjskim čistilom, pa bomo varni pred nevidno nadlego.

Več o tem lahko preberete v članku na Avtomaniji. Tu je povezava.

Več o tem lahko preberete v članku na Avtomaniji. Tu je povezava.

Dodaj odgovor