Barve doma in v šoli

Ali veste, zakaj za jedilnico ne izberete modre barve in za spalnico ne intenzivne rdeče? Navadno povsem spontano izberemo barve, ki ustrezajo naši osebnosti, počutju in namenu prostora. Že dolgo je poznano, da barve vplivajo na naše počutje. Naš priznani psiholog dr. Trstenjak se je ukvarjal s proučevanjem barv. Kar nekaj del na to temo je napisal in objavil.

Poznano je, da so barve, ki nas obdajajo, zelo pomembne. Že tradicionalni feng šui par tisoč let pozna pomen barv. Res je, da zaradi rdeče stene ne boste bolj bogati, vendar pa vas bo rdeča barva vzpodbudila k večji aktivnosti.

…svetlejše barve, kot sta rumena in modra, sprožajo pozitivne občutke, temnejše barve, kot so temno modra, črna ali siva, pa ustvarjajo negativna čustva. … Tudi barve lahko naredijo prostor manjši ali večji in če imate otroke, ki potrebujejo prostor, je to treba upoštevati pri izbiri barv sten.” Celoten ćlanek lahko preberete tu.

Priljubljene barve v učilnici in njihov pomen – vir: Owlcation

BarvaBarva PomenPozitivno ali
negativno
ZelenaRavnotežje, harmonija, naravaPozitivno
ModraRed, smer, mir, duhovnoPozitivno
rjavaZemeljska, zgradba, podpora,
poštenost
Pozitivno /
negativno
Bela /
bež
Čista, svetloba, dokončanjePozitivno
RumenaSonce, obnova, upanjePozitivno /
negativno

Rdeča je uporabna za jedilnico in telovadnico. Ker spodbuja gibanje, jo bomo uporabili povsod, kjer želimo več dinamike. Vemo, da na koncentracijo in intelektualno delo dobro vpliva rumena, modra pomirja. Če želite hujšati in jesti manj, si jedilnico pobarvajte in opremite v modri barvi. Zelena sprošča. Vsaka barva ima specifičen učinek.

Tudi ni neka barva enako dobra za vsakega otroka.

V tem zapisu nimam v mislih nič konkretnega , pač pa razmišljam na splošno. Morda dobi kdo idejo, kako narediti svojemu otroku sobo prijetnejšo.

Foto: Pixabay

2 misli o “Barve doma in v šoli”

    1. Oranžna je zanimiva, saj je iz rumene in rdeče. Zelo uporabna zaradi širokega razpona odtenkov. Med drugim je barva hindujskih menihov. Bourn Creative pravi o njej naslednje “Oranžna , mešanica rdeče in rumene, je mešanica energije, povezane z rdečo, in sreče, povezane z rumeno. Oranžna je povezana s pomeni veselja, topline, toplote, sonca, navdušenja, ustvarjalnosti, uspeha, spodbude, spremembe, odločnosti, zdravja, stimulacije, sreče, zabave, uživanja, ravnovesja, svobode, izražanja in očaranosti.”
      Več o tem na: https://www.bourncreative.com/meaning-of-the-color-orange/

Dodaj odgovor