Škodljivi napisi na cigaretnih zavojčkih

Ali veste, da vam lahko strašljivi napisi škodujejo, ker lahko delujejo kot negativne afirmacije?

Prebrala sem novico, ki me je napeljala na razmišljanje.

Cigarete in tobak za zavijanje bodo v Sloveniji od 1. januarja na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo obliko in velikostjo. Kako to izgleda, so nam pokazali v eni od trafik, kjer že prodajajo zavitke in škatlice tobačnih izdelkov določenih znamk, katerih označbe so po novem precej neopazne in je komaj zaznati, za katero vrsto cigaret ali tobaka gre. 

Več na: https://www.zurnal24.si/zdravje/aktualno/se-bolj-grozljive-tako-zgleda-nova-cigaretna-skatlica-ki-je-ze-v-trafikah-338247 – www.zurnal24.si

Res smo se v mladosti afnali s cigareti. Za dekleta so bili tisti tanki, dolgi, damski. Vseeno je bilo ali so bili Kim ali Eve, ali kaj vem kakšna imena in pisane škatlice so bile. Mlada dekleta nismo kadila zaradi škatlic pač pa, ker je bilo moderno, ker je to bil odraz ženske emancipacije. Veliko kasneje so se na škatlicah pojavili zoprni napisi “Kajenje ubija” in podobno. Kdor je bil zasvojen, se verjetno zaradi teh napisov ni odrekel užitku in potrebi po tobaku. Kdor pa je kadil priložnostno in zato, ker je pač bil tak trend, je to opustil, saj se je trend spremenil, kajenje je postalo nekaj grdega, nekaj, kar delajo marginalci. Nekoč se je v vsaki pisarni kadilo, sedaj hodijo kadilci na “čikpavze” za vogal.

Glede na vso teorijo o afirmacijah sem se že ob prvih napisih na škatlicah spraševala o škodljivosti in koristih teh napisov. Normalno je, da preberemo kratke zapise, čim jih vidimo. Kadilec pri vsaki cigareti, ki jo vzame iz škatlice, prebere, da kajenje ubija. To je negativna afirmacija, ki si jo vsadi v podzavest. Zaradi tega ne bo nehal kaditi, pač pa mu bo kajenje še bolj škodovalo, kot bi sicer.

Sedaj bodo vso negativnost še povečali. Ne zagovarjam kajenja in uporabe tobaka. Gotovo je škodljivo in povzroči veliko prezgodnjih smrti. Prav je, da je v družbi nasploh negativen odnos do kajenja. Nekoč je bilo kajenje sinonim za odraslost. Prav je, da temu ni več tako. Če bi kadila, bi si nabavila cigaretnico ali pa etui za škatlico, da ne bi ob vsaki cigareti utrjevala negativne afirmacije. Če bi snovalci predpisov poznali moč besed in misli, bi uzakonili, da je na škatljicah cigaret napis: ŽIVLJENJE BREZ CIGARET JE LEPŠE. ali BREZ CIGARETE LAŽJE DIHAM, ali UŽIVAM V SVEŽEM ZRAKU BREZ CIGARETE, ali VSAK DAN POTREBUJEM MANJ CIGARET. Kdor hoče opustiti kajenje, se lahko posluži katere od teh afirmacij.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor