Cimetova potica

Ko sem bila otrok, je ob sobotah pod večer mama spekla potico. Po vsej kuhinji je dišalo. Pečeno je zvrnila na prtič in pustila, da se ohladi za nedeljski zajtrk.  Vonj sveže pečene potice je bil omamen. Sline so se mi cedile, a je bilo potrebno počakati na nedeljsko jutro. Mame že več kot dvajset let ni med nami in sedaj sama pečem nedeljsko potico.

Tu imam recept.

Sestavine;                                                                                                 ,

500g namenske moke
40 g kvasa
2 žlici mlačnega mleka
2 žlici moke
1 žlička sladkorja
2 jajci
120 g masla
80 g sladkorja
¼ l mleka
sol

Za nadev;  50 g masla,  150 g rozin, 110 g sladkorja, 1 žlica cimeta

Za premaz: 60 g masla

V skledo damo moko, v sredino naredimo jamico in vanjo razdrobimo kvas, ga posujemo z žličko sladkorja, prilijemo mleko, posujemo z moko in pustimo, da vzhaja na toplem približno pol ure- . Medtem zmešamo maslo, sladkor in jajca. Ko je kvasni nastavek vzhajal dodamo jajca s sladkorjem in maslom, sol in mleko. Mleko dodajamo previdno, ker je količina odvisna od moke. Zamesimo ne premehko testo.

Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja ma toplem približno 20 minut.

Vzhajano testo zvaljamo za prst debelo. Za nadev stopimo – zmehčamo maslo in ga namažemo po testu. Sladkor zmešamo s cimetom in ga posujemo enakomerno po testu. Potem posujemo še z rozinami, ki smo jih predhodno namočili v mleku in jih odcedili.

Nato vse skupaj trdno zvijemo. Potico damo v pomaščen model in damo vzhajati za 20 minut ; nato  premažemo z maslom, ter damo v segreto pečico. Potico pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah.

 

Dober tek!

Tu je še en odličen recept: https://sociala.si/helenini-masleni-zvitki/

599 061 898719

Dodaj odgovor