Čudežni ptič

Ali občudujete, kaj vse zmore sivi žako, česa vse so ga predani ptičarji naučili? Mnogi občudujejo sposobnosti sive papige in njenega lastnika, ki jo je naučil govoriti in vse drugo. Konec pomladi so o določeni papigi poročali na sentacionalističen način vsi popularni tračarski spletni portali. V poletnem pomanjkanju novic celo nacionalna televizija v večernih poročilih poroča o sivi papigi, ki jo ima nek upokojenec, kot da je kaj posebnega. Menda so njeni posnetki zrušili internet. Naj bi imeli milijon ogledov – nisem preverila. Poiskala sem nekaj informacij o tej nenavadni ptici, da vidim, ali je res ta določena papiga takšen fenomen, da mora v poročila na nacionalki.

Sivi papagaj ( Psittacus erithacus ), znan tudi kot siva papiga Kongo ali afriška siva papiga, pri nas poznan kot sivi žako,je pogosto v družinah kot hišni ljubljenćek. Ljudem je všeč, ker se hitro nauči oponašati besede in zvoke iz okolja. Sive papige so tudi zelo inteligentne, saj je bilo dokazano, da nekatera opravila izvajajo na kognitivni ravni 4- do 6-letnega otroka. Novi poskusi so pokazali, da se sive papige lahko naučijo številčnih zaporedij in lahko povežejo človeške glasove z obrazom teh ljudi.   Predvsem delo dr. Irene Pepperberg s papigo Alexom  je pokazalo njegovo sposobnost učenja več kot 100 besed, razlikovanja med predmeti, barvami, materiali in oblikami.” – več v Wikipediji

Ravno to dejstvo, da je inteligentna, da se uči in dela, kar je ljudem všeč, jo ogroža. Njeno naravno okolje so gozdovi v ekvatorialni Afriki. Trgovina s papigami je donosna, saj jih ljudje želijo za hišne ljubljenčke in tudi za tradicionalna zdravila.

“Vsako leto poberejo iz narave približno 21% populacije divjih ptic. Stopnje umrljivosti so po zajetju, dokler ne dosežejo trga, izjemno visoke in znašajo od 60 do 66%.  Smrtnost uvoženih ptic je velika.” Sive papige so v ujetništvu dovzetne za glivične okužbe, bakterijske okužbe, prehransko insuficienco, maligne tumorje, bolezni kljuna in perja, trakulje in krvne gliste. 

Siva papiga potrebuje v ujetništvu pravilno oskrbo in veliko pozornosti, vendar je še vedno v ujetništvu. Od oktobra 2016 Konvencija o mednarodni trgovini ogrožene favne in rastlinstva (CITES)  prepoveduje globalno trgovino s sivimi papigami. Domnevam, da bodo vsi prodajalci ljubljenčkov povedali, da je njihov žako izvaljen v ujetništvu in je stanovanje njegovo “naravno okolje”.

Občasno se v javnosti pojavljajo ljubitelji sivega žakoja s svojim papagajem in na televiziji ter internetu kažejo, kaj vse se je njihov papagaj naučil. Če vemo, da imajo intelekt šestletnika, da se lahko naučijo posnemati sto besed, da ločijo barve in oblike, niso te “vragolije”, kot jih imenujejo, nič posebnega. Saj tudi šestletnikov ne občudujemo, ko znajo šteti do deset.

Celo tako daleč gredo ponosni lastniki ptic, da napravijo spletno stran v imenu ptice in se lastnik s ptico poistoveti. Tu je kopija ene izmed takih objav na družabnem omrežju Facebook: “ZDRAVO MOJI PRIJATELJI, DANES VAM LAHKO POKAŽEM, DA IMAM RADA TAKO OTROKE KOT MALO STAREJŠE, TO POMENI:VSE IMAM RADA” Sledi fotografija poljuba med ptico in otrokom – otrokova usta se dotikajo ptičjega kljuna. Upam, da je papiga zdrava in tudi otrok.

Glede na število všečkov strani, se verjetno večini ljudi zdi takšen prizor ljubek in prikupen. Z občudovanjem in navdušenjem gledajo, kaj vse zna ptič. Ljudje pač imajo radi cirkus. Ne gledam cirkuških predstav z živalmi in tudi ne ptic v ujetništvu. Meni bi bilo veliko ljubše, če bi papige pustili v naravnem okolju v Afriki.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor