Drugačen pogled na praznike

Moja prijateljica je prepričana, da so ob praznikih vsi srečni in vsi radostno praznujejo, se družijo in zabavajo, ona pa je nesrečna in osamljena.

Pri nas doma so prazniki pomenili, da imamo boljšo hrano, skuhali smo kaj posebnega, spekli piškote, mama je spekla orehovo potico, če smo imeli orehe, sicer je tudi rožičeva bila dobra. Res smo se družili, igrali karte – igri smo rekli durek. pa tudi človek ne jezi se, špananje, pa še neko igro s fižolčki na plošči v zvezi z lisico. Ko sem bila stara deset let, smo dobili televizor in so potem bili prazniki obogateni še s kakšnim filmom, ki smo ga gledali skupaj in se o njem pogovarjali. Imeli smo se lepo.

Zdaj ob prazničnih nočeh poslušam nočni program po radiu in kontaktno oddajo z Mojco Blažej Cirej. Dve uri se pogovarja z ljudmi, ki so osamljeni, stari, duševni bolniki, ne morejo spati zaradi bolečin, skratka niso srečni.

Pri mojem delu sem spoznala še drugačen vidik praznikov. Kadar so prazniki trajali dva dneva in bili podaljšani z vikendom, je navadno prvi delavnik po praznikih bilo več dela. Zelo pogosto so prazniki zaliti z alkoholom, kar marsikdaj pelje v razna verbalna in fizična obračunavanja med zakonci, partnerji. Ali pa preprosto ne znajo več živeti skupaj v družini in med prazniki ugotovijo, da so se odtujili. Poseben fenomen so decembrski prazniki. Ves december potekajo voščila, nazdravljanja, v podjetjih in službah so zabave za zaključek leta. Večina ljudi v naši kulturi se ne zna veseliti brez alkohola in še kakšnih drugih opojnih substanc. Po mesecu popivanja so pri marsikomu živci tako načeti, da ob Novem letu izbruhne ljubosumje in nasilje namesto prijetnega družinskega vzdušja. Včasih je kje tako hudo, da že med samim praznikom kličejo na pomoč policiste, drugje iščejo pomoč socialnih delavk po prazniku.

Moja osamljena prijateljica se ne zaveda, da je lahko srečna. Res je sama, vendar ima mir. Lahko dela, kar želi, si ogleda dober film, nihče je ne obtožuje nezvestobe, nihče je ne sili, da bi sedela ob njem in gledala, kako preklaplja TV kanale, ni ji potrebno ćistiti… ni potrebno, da razlagam dalje. Mnogim so dobro poznana “srečna praznovanja”. Meni je lepo in želim, da bi bilo tudi vam.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor