Družina za določen čas

Ali naj traja prva zakonska zveza do smrti? Prijateljica je pred leti rekla, da bi zakonska zveza, partnerski odnos, morala biti na preizkusu vsakih pet let in bi zakonca razmerje podaljšala, ali pa bi ga prekinila.

Tako pa se dogaja, da si ob poroki obljubita zvestobo v dobrem in slabem do konca svojih dni. Prej ali slej pozabita, da se je potrebno spoštovati, da si je trajno potrebno prizadevati za naklonjenost. Ne dojameta, da sta se našla, da sta eden drugemu življenjska izbranca, da imata skupne otroke in še vedno kot sta v rosnih mladostnih letih iskala novo ljubezen, s tem nadaljujeta tudi po poroki. Danes daje internet neomejene možnosti spoznavanja novih ljudi. Pa še to – na internetu se spozna podoba, ki si jo nekdo ustvari. Videla sem kar nekaj težkih družinskih situacij, ki so nastale na podlagi internetnih poznanstev.

Zgodi se, da eden izmed zakoncev neprevidno pelje vzporedno razmerje in ko pride vsa zadeva na dan, ne ve, kaj storiti. V času hipijev pred nekaj desetletji so najbrž take stvari rešili z življenjem v komunah. Danes pa se je potrebno odločiti, kdo bo s kom. Na koncu so nesrečni vsi vpleteni, ker ne znajo živeti skupaj niti se ne znajo ločiti. Poleg pa ostajajo sanje, kako bi princ ali princesa prinesel – prinesla neizmerno srečo do konca svojih dni (tako kot je ob zmenkih, ko smo polni hormonov sreče in ne skrbimo, kaj bo jutri).

Dejstvo je, da če živimo v neki skupnosti ne smemo sebe in svoje užitke postavljati na prvo mesto. Smisel družine je v zadovoljevanju potreb vseh družinskih članov. Vsak prispeva k dobremu sožitju po svojih močeh. Ker vedo, da so družina, da se imajo radi, da bodo v vseh situacijah podpirali eden drugega, lahko kdaj tudi počakajo in dajo prednost drugemu ter nimajo potrebe po iskanju novih poznanstev ali po begu iz družine.

V dobro družino, ki je opora zdravemu razvoju otrok ne sodijo dopisovanja s potencialnimi ljubicami in ljubimci po internetu in tudi ne vzporedna razmerja z zaljubljenostjo v smislu petega letnega časa.

Kot sem že večkrat poudarila, stopamo v razmerja z enakim tipom ljudi. Čeprav je nekdo na prvi pogled nekaj povsem drugega, kot je ta, ki ga ali jo imamo doma, se prej ali slej pokaže, da je samo na videz, na prvi pogled veliko imenitnejši človek. Če vzdržujemo skrivno razmerje, bo privid idealnega trajal dlje, če pa se staro razmerje prekine in zaživi z novim partnerjem, partnerico – s tem idealnim človekom, kmalu ugotovimo, da ima še več slabih lastnosti, ki nam ne ustrezajo.

Pogovarjala sem se z znancem, ki je rekel, da je s prvo resno “punco” prekinil po petih letih, ker je bila “nora”. Z naslednjo se je poročil kar na hitro, tri leta kasneje se je ločil, ker je bila “nora”. Sedaj ima novo razmerje z idealno žensko svojega življenja. Čakam, kdaj bo tudi ta postala “nora”. Očitno je, da žensk ne ceni, kakor tudi ne sebe. Način, kako nekdo opisuje pretekle zveze in razmerja, je dober pokazatelj odnosa so oseb nasprotnega spola na sploh.

Morda ima moja prijateljica prav. če bi pari vedeli, da razmerje lahko vsakih pet let podaljšajo ali prekinejo, bi si morda bolj prizadevali za dobro sožitje in ohranjanje družine.

Dodaj odgovor