Gozdna kopel v praksi

Poglejmo, kakšne so koristi gozdne kopeli.

Nekoč niso vedeli, da bi bivanje v gozdu lahko bilo terapevtska metoda, pa so kljub temu izkusili pozitivne učinke. Tu je resnična zgodba.

Bilo je daljnega leta 1914, ko je moj dedi bil vpoklican na vojsko, saj se je odvijala prva svetovna vojna. Dedi je takrat imel 34 let. Ko ga je vojaški zdravnik pregledal in poslušal pljuča, je rekel:”Ta ne bo več dolgo. S tako bolnimi pljuči ga ne bomo pošiljali na fronto, naj kar doma umre.” Dedi se je vrnil domov. Kljub slabemu počutju ni doma čakal na smrt, pač pa je šel na delo v gozd, včasih je bil v gozdu ves teden, kjer so si gozdarji tudi sami kuhali. Kakorkoli že, smrt ni prišla. Moja mama je bila prepričana, da je njegovim ljučem koristilo bivanje v gozdu, da se je povsem pozdravil in dočakal 83 let.

Otroci imajo naravni čut za to, kar jim koristi. V otroštvu sem se s sosedovima otrokoma najraje igrala v smrekovem gozdičku v bližini doma. Iz vej smo si ob drevesnih deblih delali hiške in se igrali v njih.

Danes nam strokovnjaki priporočajo, da gremo v gozd, se vsaj pol ure dnevno sprehajamo in globoko dihamo. S tem bomo umirili misli, izboljšali razpoloženje, znižali krvni pritisk, razgradili stres, izboljšali spanje, dvignili odpornost, dobili novo življenjsko energijo. Gozdna kopel naj bi pomagala tudi hiperaktivnim otrokom. Pol ure za boljše počutje in več zdravja.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor