Sramotnih 6 evrov in pol

Pravijo, da bo izredna uskladitev pokojnin. Ne vem sicer, s čim jih bodo izredno usklajevali. Poglejte, kako se je Alenka Bratušek hvalila na družabnem omrežju FB:
“[USKLAJEVANJE POKOJNIN]
Pri usklajevanjih pokojnin prihaja do dodatnih povečanj razlike med nižjimi in višjimi pokojninami zato v stranki SAB predlagamo, da se izredno usklajevanje opravi v enakem znesku za vse upokojence in ne v odstotkih tako kot je bilo do sedaj!

Da bi bilo še bolj razumljivo in nesporno, je objavila tudi tabelo, kjer je nazorno, da bomo vsi – tako tisti z 200 € pokojnine kot tisti z 2.000 € dobili dodatnih 6€ in pol na mesec več in v celem letu znese to celo 78 € – to je pa že velik denar in ni več zanemarljiv znesek. V celem letu je to dvanajst pic ali pa ena položnica za elektriko.

Nekoč v socializmu je bilo veliko govora o uravnilovki. Glede na to, da imamo vsi enake želodce, naj bi tudi plače bile enake. Uravnilovka kljub vsemu ni zaživela, vendar pa razlike tudi niso bile tako zelo velike med plačami najvišjih šefov in delavcev. Pokojnine pa so tako ali tako prenizke. S tem, ko jih uskladijo za enak nominalni znesek, potrjujejo, da pojmujejo pokojnine kot socialni prejemek in ne z delom prislužen denar. Vsi smo plačevali določen procent plače. Skoraj polovica plače je šla za razne prispevke.

Zaposleni v državnih podjetjih in javnem sektorju smo pošteno plačevali vse obveznosti. Kot direktorica manjšega javnega zavoda sem zaslužila toliko, da sem si lahko privoščila fička, kasneje celo Renaulta5 in nazadnje Twinga. Sedaj sem peš. Moja sošolka, ki je že v socializmu bila podjetnica, se je vozila z BMWjem. Pokojnino ima tako, da bi bila skoraj upravičena do varstvenega dodatka, saj je plačevala najnižje prispevke. Zdaj pa nama bodo obema uskladili pokojnino za šest evrov in pol. Bravo demokracija z liberalnim kapitalizmom, ki uvaja uravnilovko!

1 misel o “Sramotnih 6 evrov in pol”

  1. Kakšen motiv bodo imeli bodoči upokojenci za plačevanje v pokojninski sklad, če bo ta logika obveljala. Ali se bodo sploh izobraževali s ciljem več zaslužiti in tako pričakati varnejšo starost? Verjetno bodo sposobni izginili v tujini in tam presežke mešetarili na borzah.

Dodaj odgovor