Kaj se zgodi z jajci, ki niso več v hladilniku

Kaj moramo vedeti o jajcih, da bomo lahko užili vse dobre lastnosti tega superživila? Žal se lahko hitro spremeni v škodljivo, če ne poznamo določenih dejstev.

Spomnim se, kako smo pred par desetletji dojenčkom dajali odlično kremo – jajčni rumenjak smo stepli s sladkorjem v nežno, rahlo in okusno kremo. Takrat smo imeli svoje kokoši, ki so se pasle na travniku, krmili pa smo jih s koruzo. Oče je poznal ljudsko prepričanje, da moraš piti surova jajca, če hočeš imeti lep glas. Fantje, ki bi radi lepo peli, so vzeli jajce z gnezda, naredili so luknjici na obeh koncih jajca in posrkali vsebino. Verjetno se nikomur ni nič zgodilo, ker so bila jajca sveža.

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na pravilno shranjevanje in rokovanje z jajci. Zavedati se moramo, da je jajčna lupina, lahko pa tudi vsebina, okužena s škodljivimi mikroorganizmi na primer s salmonelo. Zato morajo biti jajca vedno termično obdelana. Rumenjak mora biti trd. Če nočemo tvegati, se bomo poslovili od mehko kuhanih jajc in iaic na oko.

Pomembno je tudi, kje so jajca v prodajalni. Pred kakšnim letom so v naši najbližji prodajalni prestavili jajca iz hladilnika na polico poleg. Prodajalko sem vprašala, zakaj so to naredili. Povedala je, da je tako odredil inšpektor, ni pa znala pojasniti zakaj. Kupila sem škatlo teh jajc, ki so bila nekaj dni v hladilniku in potem nekaj dni poleg. Doma, sem jih dala v hladilnik. Ko sem jih potem hotela uporabiti, so kar po vrsti bila pokvarjena – vsebina jajc je bila temno rjava in smrdljiva. Na strani NIJZ sem našla pojasnilo, zakaj se je to zgodilo. Jajca, ki jih kupujem sedaj, niso bila v hladilniku in so dobra. Če so shranjena v hladilniku, bi jih morali nesti domov v izolirni vrečki, da se ne orosijo. Zaradi porozne lupine in vlage pridejo mikroorganizmi v jajce in to se pokvari. Iz istega razloga tudi ne umivamo blatnih jajc. Doma jih hranimo v originalni embalaži v hladilniku. Več si lahko preberete na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Foto: Pixabay

1 misel o “Kaj se zgodi z jajci, ki niso več v hladilniku”

  1. Nikoli jajc ne shranjujemo doma v hladilniku in zelo dolgo vzdržijo. Imamo domače. Tista iz trgovine pa itak niso za jest pa če so v hladilniku ali ne. Jajc pa res nikoli ne peremo. S tem se uniči zaščitni sloj, jajce je znotraj namreč sterilno.

Dodaj odgovor