Kako prepoznamo, ali je riž iz plastike

Nikoli nisem pomislila, da živila, ki jih kupim, niso to, kar naj bi bila. Riž zraste na polju v toplih krajih. Včasih smo kupovali italijanski riž, sicer je pa na Kitajskem to nacionalna hrana kot pri nas kruh. Neverjetno se mi je zdelo, ko sem slišala, da ga Kitajci delajo iz plastike. Očitno je dobičkonosneje uporabiti krompir, sladki krompir in plastično maso, kot pa gojiti riž na poljih. Želja po profitu pa je neizmerna.

Kako se prepričamo, da imamo naravni riž? Pravijo, da se umetni riž na prvi pogled ne loči od naravnega. Razlika je v tem, da se ne razkuha. Spraševala sem se, kako lahko prepoznam, ali gre za naravni ali plastični riž, saj se tudi parboiled ne razkuha. Poglejte, možnih preizkusov je več.

Ko vsujete naravni riž v vodo, potone na dno, plastični pa plava na površini.

Če riž zažgete, umetni smrdi po plastiki.

Tretji način pa je preizkus v možnarju. Če naravni riž zdrobite, dobite prah bele barve. Umetni riž pa se zdrobi v rumenkast prašek.

Glede na to, da ne moremo vedeti, kaj je močnejše – ali poštenost ali pohlep po denarju, je prav, da smo previdni. Cena ni merilo kvalitete, saj so ob dražjih ponaretih artiklih dobički še večji. Poznamo lumparije, ki so se pred leti dogajale v Avstriji z vrhunskim vinom in glikolom ter špansko olje. Ne vem, ali gre za lažne novice o ponaretem rižu, ali pa je lažna novica to, da je plastični riž izmišljen in video ponarejen. Kakorkoli že, previdnost je vedno na mestu. V naši družini imamo radi riž, še posebej takega, ki se ne razkuha in zato mislim, da je prav, da smo pozorni tako kot pri vsej hrani, ali je pravega vonja, okusa, barve. Nikoli se ne ve. Vi pa presodite sami.

Za skeptike pa je tu še Wikipedia. Vsak se sam odloči, kaj bo verjel in komu zaupal.

Tu je zanimiv posnetek, kako v Vietnamu delajo riž iz plastike. Presodite, ali je res

6 misli o “Kako prepoznamo, ali je riž iz plastike”

        1. Pri tem je treba upostevati dejstvo, da tisti ki gori ni klasificiran kot sir, ker vsebuje manj kot 50% sira, ostalo so vsi mogoci dodatki. Na ovitku takega sira, vsaj v ZDA, ne boste videli napisano “Cheese” ampak kvecjemu “Cheese product”, najpogosteje pa se tega ne.

    1. Hvala za opozorilo. Napotki, kako preveriti, ali je riž naraven, so povsem ustrezni. Informacije o možnem plastičnem rižu so prisotne že kar nekaj časa. Poznano mi je bilo, da naj se ta riž ne bi razkuhal. Kupujem riž, ki se ne razkuha in me je skrbelo, ali je naraven. Zdaj vem, da moram biti pozorna na to, da potone, kakor tudi na vonj in vse ostalo. Ne morem vedeti, katere informacije so prave. Previdnost pa je vedno na mestu. Glede širjenja pa tako – če bi pred par leti zvedela, kako preveriti pristnost riža, bi to podelila s sodelavkami, zdaj pač zapišem v blogu. Vabim vas, da spremljate še druge, morda bolj zanimive zapise v blogu Za boljše življenje in FB stran Za boljše življenje

Dodaj odgovor