Kaliko staremu otroku ponudite alkohol?

December je čas, ko tudi mnogi nealkoholiki ves mesec pijejo alkohol. Ljudje si hodijo voščit, imajo zaključke leta, razne sprejeme in bankete. Vedno in povsod se nazdravlja – navadno samo z vinom, le izjemoma s sokom. To je pri nas nekaj povsem normalnega.

Veliko je ljudskih prepričanj o koristi alkohola, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Slišala sem, da so nekateri prepričani, da je otroku, dojenčku potrebno dati požirek vina takrat, ko mu izraščajo zobje. Alkohol je po ljudski veri potreben tudi v klimakteriju – ženska naj bi takrat prodala predpasnik, da si kupi vino.

Kako so ti stereotipi močni in kako so ljudje prepričani, da je kvalitetno vino hrana in ne alkohol, smo imeli priliko videti na neki prireditvi, kjer so postregli samo s šampanjcem, ko je vidna javna oseba na rokah držala svojega vnučka in kozarec s penino prislanjala tudi k vnučkovim ustom. Očitno se ji ni zdelo problematično, da malček poskuša vino. Fakultetno izobražen človek ocenjuje, da je penina primerna za malčka.

Uživanje alkoholnih pijač v otroštvu je škodljivo še posebej, ker je otroški organizem bolj občutljiv, druga škoda pa se dela s tem, da postane uživanje alkohola otroku nekaj normalnega. Kar se Janezek nauči, to Janez zna.

Sprašujem se, ali se bo tudi z alkoholom zgodilo podobno, kot se je s cigareti. saj se še spomnimo časov, ko so na avtobusih kadili, na vlaku so bili posebej oddelki za nekadilce, v čakalnici pri zdravniku so bili pepelniki… Danes kadijo le zasvojenci na gostilniških vrtovih.

Morda bo prišel čas, ko bomo vsi cenili jasno glavo z umirjenimi čustvi in trezno presojo. Morda bomo nehali bežati pred resničnim življenjem, ko se bomo zavedali, da nam je čas odmerjen in ga je škoda zapravljati z alkoholno omamo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor