Ali vam je všeč manj slan kruh?

Sektor pekarstva “bo do konca leta 2022 za 5% zmanjšal vsebnost soli v kruhih in povečeval vsebnost polnozrnatih sestavin. Tako bomo z ukrepom preoblikovanja živil pomembno prispevali k bolj zdravim prehranskim izbiram za celotno populacijo, saj bodo ti izdelki vsebovali manj soli, sladkorja in maščob ter več polnozrnatih sestavin.” – so zapisali na portalu NIJZ.

Informacija je preskromna, da bi bilo razvidno, ali bo v vseh pekovskih izdelkih manj soli, ali pa bodo morda dodali posebno vrsto kruha, ki bo neslan. Upam, da gre za prvo. Če se postopno hrano manj soli, se okus prilagodi in nam manj slano postane okusno.

Nasploh pa so zanimive zadeve s kruhom. V času mojega zgodnjega otroštva so se bratje in sestre pritoževali nad otrobovim kruhom pri šolski malici. Kruh je bil rod in drobljiv. Najbrž takšen, kot je kakšen dan star graham kruh. Menda je bil takšen zaradi zadovoljevanja potreb po B vitaminu, ki je v otrobih in ga je povojni generaciji otrok primanjkovalo. V času moje šole pa je bil za malico “enotni kruh” ali pa “mešani”, včasih pa je bil celo beli kruh z marmelado.

Doma smo imeli mešani kruh. Za malico in kadarkoli smo bili otroci lačni, smo dobili kos kruha z dodatkom. Poleti je mama nakuhala marmelado – odvisno od sadja, ki je bilo na razpolago. Colo korenčkovo marmelado je pripravila. Če nismo imeli marmelade za na kruh, nam je namazala svinjsko mast ali pa kos kruha posula s sladkorjem. Z današnjega vidika bi to ne bila ravno zdrava hrana, vendar nismo bili niti debeli niti bolehni. Dnevno smo v sedemčlanski družini pojedli po dva kilograma kruha.

Kasneje, ko se nam je standard nekoliko dvignil, smo pričeli kupovati rženi kruh, ki se nam je zdel okusnejši pa tudi bolj zdrav. V tistih časih tudi ni bilo posebne izbire. Pri nas se je v pekarni dobil beli, mešani, rženi in enotni kruh. Drobno pekovsko pecivo pa so bile žemlje, mlečni rogljički in preste. Danes je izbira ogromna. Na policah trgovin so kruhi in peciva z najrazličnejšimi dodatki. Prodajalko lahko povprašamo po sestavinah in aditivih v posamezni vrsti kruha. Zagotovo pa boste vedeli kaj je v njem, če ga spečete sami doma iz preverjenih sestavin.

Pred leti je bil kruh temeljno živilo. Danes temu ni več tako in mi je prav vseeno, kakšen je, da le ni predrag.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor