Ali je vse, kar kupimo, varno?

Ali naj zaupamo, da je vse, kar je na trgu, res zdravo, koristno, varno?

Pred leti je po elektronski pošti krožila informacija o škodljivosti aluminija v deodorantih. Ime znanstvenice je bilo povezano samo s to informacijo o aluminiju. Takrat ni bilo možno preveriti, ali je res. Učinek pa je bil ta, da smo postali pozorni na sestavine kozmetičnih izdelkov. Uradna medicina zavrača povezavo med aluminijem v deodorantih in rakom ter Alzheimerjevo boleznijo. Med drugim navajajo, da dobimo v telo več aluminija s hrano in zdravili. Očitno je, da aluminij obremenjuje telo in če lahko izbiram, bom uporabila izdelek brez aluminija.

Drugi kozmetični ali bolje higiensko negovalni izdelek je otroški puder. Vse moje otroštvo smo uporabljali baby puder. Nežen bel prašek je narejen iz minerala. Sedaj pa berem novice, da je smukec, talk ali otroški puder firme Johnson in Johnson bil onesnažen z azbestom. Kar precej smrti so pripisali uporabi tega pudra in tej farmacevtski firmi so naložili izplačilo odškodnin. Nikoli ne moremo vedeti, ali smo varni. Niti priznana firma ne predstavlja zagotovila, da je izdelek res kvaliteten. Sem nezaupljiva, razen tega ima moja družina tragično izkušnjo z azbestom. Za osušitev kože raje uporabljam koruzni škrob.

 V Avstriji je leta 1985 izbruhnil škandal z antifrizom, ko so vinogradniki v želji, da bi vino hitreje postarali in ga naredili slajšega, vanj vmešali dietilen glikol, strupeno sestavino antifriza. Od takrat se marsikdo raje izogne avstrijskim vinom na policah trgovin. Ljudje, ki so se zastrupili z vrhunskim vinom so zaupali, da je kvalitetno.

Starejši se spomnimo še Ford Pinta iz začetka 70. let preteklega stoletja, ki je pomenil enega največjih škandalov avtomobilske industrije. Več preberite tu. Nesreče s smrtnim izidom so botrovale odškodninskim tožbam, ki so naposled razkrile, da so  pri Fordu za napako vedeli in tudi poznali možne rešitve, vendar so izračunali, da jim manjši strošek predstavljajo odškodnine žrtvam nesreč, kot odpoklic vozil in vgradnja popravkov. Ljudje, ki so kupili Ford Pinta so zaupali, da je avto kvaliteten.

Pohlep po profitu je neomejen. Prav je, da smo previdni, da preverimo, kaj kupujemo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor