Leča za zdravje

Leča je odlična stročnica in dober vir beljakovin. Je lažje prebavljiva kot fižol in tudi skuha se hitreje. Ima tudi veliko prehranskih vlaknin. Koristna je za zniževanje holesterola. V neki ameriški študiji so v treh tednih zaužili ljudje dnevno 115 gramov (suhe teže) leče, tako da je skupen vnos kalorij in maščob ostal nespremenjen. Raven holesterola je padla v povprečju za 19 odstotkov, raven škodljivega (LDL) holesterola pa za 24 odstotkov.

Leča vsebuje fitoestrogene in fitate, ki lahko zmanjšajo tveganje za razvoj raka, povezanega z ravnijo estrogena, torej raka dojk, črevesja, prostate in trebušne slinavke. Razen tega je leća dober vir železa, kalija in folne kisline.

Lećo lahko pripravimo v juhi, solati ali kot prilogo. Tu je recept za juho.

Sestavine za lečno juho:

  • 250 g paradižnika, narezanega na koščke
  • 1 skodelica leče
  • 1 srednja čebula, sesekljana
  • ½ sesekljane paprike
  • 2 vejici sesekljanega peteršilja
  • 1 strok česna drobno sesekljan
  • 1 lovorjev list
  • sol in poper
  • Lečo operemo in za par ur namočimo. Nato jo skupaj z vsemi drugimi sestavinami damo v lonec. Prelijemo s 5 skodelicami vode. . Ko zavre, kuhamo na zmerni temperaturi eno uro. Ko je kuhano, dodamo malo oljčnega olja.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor