Ljubezen in ločitev

Ko se ljudje zaljubijo, ne morejo spati, ko se ločujejo, pa poleg spanja in dušnega miru izgubijo vso pamet. Prej je samo ljubezen, potem pa je koktajl čustev od jeze, sovraštva, žalosti, predvsem pa veliko obtoževanj in groženj, direktnih in prikritih. Ljudje raje trpijo in umrejo v slabem zakonu, kot da bi prestajali vse to

Zadnje čase imam priložnost od blizu spremljati, kako se zakonski par ločuje. Gre za zakonski par, ki je medičino ljubezni polizal že pred več kot desetimi leti in sta postala drug drugemu nekaj samoumevnega, kot ponošena obleka, kot pretesni čevlji, kot nekaj, nad čemer se moraš jeziti z najgršimi izrazi.

Ko gledam, kako se ne moreta kulturno raziti dva, ki bi lahko imela pred sabo še novo življenje, vse bolj razumem pokojnico iz te resnične zgodbe. Žena je morala trpeti do smrti, da je on lahko sedaj srečen. Ne vem, zakaj ne more moški, ki se bliža 50, uvideti, da njegova žena ni njegova last. Odselil se je, pa še vedno nadzira vsak njen korak. Koliko lepše bi mu bilo, če bi bil hvaležen za srečna leta, ki jih je preživel z njo. Zdaj pa bi si resno gradil novo poglavje življenja s katero izmed žensk, s katerimi se že nekaj časa dogovarja in pogovarja na spletu in v živo.

Ne vem, zakaj mora uničiti mater svojih otrok. Morda bo potem pomirjena njegova vest, ko se bo mrtvi ženi opravičeval in jo prosil odpuščanja, tri mesece kasneje pa spoznal novo žensko svojega življenja. Zakaj ne more sprejeti, da se je neko obdobje končalo in je nastal prostor za nekaj novega.

Zakonski par si mora ves čas prizadevati za sožitje. Ko eden ali celo oba pozabita, da zakonec ni krpa za brisanje čevljev, da ni zgolj objekt za potešitev, bi morala poiskati pomoč strokovnjaka, ali pa se raziti. Če zakonca ne spoštuješ, ne moreš živeti z njim. Drugi ali osnovni problem je, da zakonec ne premore samospoštovanja. Če so nekoga vse otroštvo in mladost zatirali, tepli in mu dopovedovali, kako je ničvreden, ne bo verjel, da ga lahko ima kdo rad in bo prepričan, da mu bo žena ušla s prvim klošarjem, ki bo prišel mimo, ker je boljši kot on. Šibka samopodoba je vir ljubosumja, ki uniči zakonsko skupnost in dejansko pripelje do prevare, saj si žena reče, če me dolži, da imam drugega, ga bom pa imela.

Sprašujem se, zakaj je ne more spustiti. Naj bi pogledal naprej v prihodnost. On ima vse. Ima službo, stanovanje, lahko si dobi tudi dvajset let mlajšo žensko. Lahko si ustvari novo družino. Žena nima prav nič lepih obetov, ima slabe objektivne okoliščine, vendar se je za ločitev odločila, ker se ni več dalo zdržati. Zaradi neke nerazumljive težnje po posedovanju raje uniči ženo, kot da bi ji pustil oditi iz svojega življenja.

Ni ljubezen, če si nekoga lastimo. Če imaš nekoga res rad, mu dovoliš, da odide.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor