Novo odkritje za dolgo življenje

Raziskovalci na Inštitutu UCI MIND so ugotovili, da dlje živijo ljudje, ki pijejo zmerno količino alkohola ali kave in imajo v svojih 70. letih prekomerno telesno težo.

Inštitut UC Irvine za motnje spomina in nevrološke motnje (UCI MIND), ki je mednarodno priznan na področju raziskav v zvezi s starostnimi motnjami možganov, predvsem staranja in demence. Študija 90+ seje začela leta 2003, da bi preučila najstarejšo, najhitreje rastočo starostno skupino v Združenih državah Amerike. Je ena največjih študij o najstarejših. Zajela je več kot 1.600 ljudi. Udeležence 90+ študije vsakih šest mesecev obiskujejo raziskovalci, ki izvajajo nevrološke in nevropsihološke teste. Tako dobijo informacije o prehrani, dejavnostih, anamnezi, zdravilih in številnih drugih dejavnikih. Poleg tega udeleženci opravijo vrsto kognitivnih in fizičnih testov, da ugotovijo, kako dobro delujejo ljudje v tej starostni skupini.

Cilji študije so določiti dejavnike, povezane z dolgo življenjsko dobo, preučiti epidemiologijo demence v najstarejšem starostnem obdobju, preučiti stopnje kognitivnega in funkcionalnega upada pri najstarejših, ugotoviti, kako lahko ljudje v tej starosti preprečijo izgubo spomina in invalidnost, ali lahko ljudje spremenijo tveganje za demenco z dieto, telesno vadbo ali dodatki.

Zanimiva ugotovitev je, da so udeleženci v študiji, ki so pili zmerno količino alkohola ali kave, živeli dlje kot tisti, ki so se vzdržali pijače in kave. Poleg tega so ljudje, ki so bili v 70-ih letih prekomerne telesne teže, živeli dlje kot ljudje, ki so bili v 70-ih letih normalno težki ali podhranjeni. Raziskava še vedno traja in k sodelovanju vabijo nove starostnike stare 90 let in več.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor