“Ne grem k zdravniku, ga spoštujem”

Poslanec je na svoji fb strani razmišljal o čakalnih vrstah v zdravstvu in krivil državljane, da preveč izkoriščamo zdravstveni sistem. Malo sem se zamislila. Ne bi reagirala, če bi to namodrovali možje ob kozarčku. Če pa ima taka stališča poslanec, dobijo trditve povsem drugačno težo. Vprašala sem se, kdo in kaj sploh je poslanec – ali zastopa interese določene politične elite, določene strokovne elite ali ljudstva, ki ga je izvolilo. Šla sem pogledat k viru – na vladni portal, kjer so o poklicu poslanca zapisali: “ Poslanec je predstavnik ljudstva v Državnem zboru RS, ki šteje 90 poslancev. “ Torej predstavnik ljudstva in ta predstavnik ljudstva na družabnem omrežju išče podporo svojim domnevam, zakaj hodimo Slovenci k zdravniku 4,5 krat letno, mrdtem ko gre Švicar le o,6 krat letno. Domneva “da je to v naših razvadah, izkoriščanju pravic javnega zdravstva, odnosa do javnega denarja, nespoštovanja do zdravstvenih delavcev, tudi pritiskov delodajalcev do zaposlenih, ker nam ni potrebno plačati nobene participacije, ker nam vse pripada……..”

Trditev o razvadah je malo nejasna – ne vem ali misli, da zaradi razvajenosti gremo k zdravniku, namesto da bi malo potrpeli, če nas kaj boli, ali pa hoče reči, da potrebujemo zdravnika zaradi razvad kot je nezmernost pri hrani, kajenje… Tudi mi ni jasno, kako bi lahko izkoriščala pravice iz javnega zdravstva. Če imaš pravico, potem jo koristiš, ali pa se ji odpoveš. Kako bi pravico izkoriščala, torej zlorabljala, pa ne vem. Morda bi bilo izkoriščanje pravic javnega zdravstva, če bi šla prosit zdravnika za recept za tablete za alergijo, čeprav jih lahko kupim v lekarni brez recepta. Naj pripomnem, da si te tablete resnično kupim, ker mi je zoprna procedura pri zdravniku. Verjetno bi bilo po poslančevo izkoriščanje javnega zdravstva tudi, če bi hodila po recepte za tablete za znižanje krvnega pritiska in holesterola, saj se doseže isti učunek z zdravim življenjem. Če zmore on, zmoremo vsi.

Biser poslančevih trditev pa je navedba, da je razlog za preveč obiskov pri zdravniku NESPOŠTOVANJE DO ZDRAVSTVENIH DELAVCEV. Zdravnike zelo spoštujem. To so ljudje s posebnimi zmožnostmi. Ne le, da so bili sposobni preštudirati goro literature in prestati večletno usposabljanje z delom, preden so začeli delati samostojno, to so ljudje, ki premorejo veliko sočutja do soljudi, sposobni so opraviti tudi čisto fizične zadeve kot je oživljanje, dajanje injekcij, operacije… Ne more vsakdo biti zdravnik. Mislim, da so postali zdravniki zato, da bodo zdravili ljudi in se jim ne bo zdelo nespoštljivo, da pride nekdo, ki je bolan ali nekdo, ki se mu zdi, da je bolan, iskat njegovo pomoč. Če pa je kdo postal zdravnik samo zato, da bo užival ugled in spoštovanje, pa je bolje, da spremeni poklic. Morda se poslancu zdi nespoštljivo, če možaka ali ženico sredi praznikov, ko opazi v blatu kri, zaskrbi, da bo umrl zaradi raka. Res med prazniki ne bo nič opravil, ampak sposoben zdravnik ve, da tudi tak človek potrebuje pomoč. Domnevam, da veliko obiskom pri zdravniku botruje dolgotrajni stres, vendar vse psihosomatske bolezni zahtevajo zdravljenje. Kdor ne zaupa zdravnikom in jih ne spoštuje, ne išče zdravniške pomoči.

Če povzamem, poslanec, ki me krivi za dolge čakalne vrste v zdravstvu, ni moj poslanec. Zaskrbljujoče je, če tudi drugi razmišljajo tako, da moramo državljani skrbeti za zdravstven sistem s tem, da ne gremo k zdravniku, ko smo bolni zato, da bodo drugi lahko dobili vrhunsko zdravljenje.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor