Ničesar ne zavržem

Spet bodo trgovine zaprte dva dneva in marsikdo bo kupil malo preveč hrane – za vsak slučaj. Pri nas nismo nikoli zavrgli kruha, razen če je splesnel, če pa je bil samo presuh in ga je bilo še mogoče rezati, smo ga porabili za pripravo jedi. Če je ržen kruh bil malo pretrd, smo ga narezali v prežganko ali pa naredili “poparo “ – narežem ga na koščke, prelijem z vrelo vodo, pustim, da se kruh napoji in zmehča. Potem pa zabelim z ocvirkovo mastjo. S solato je to lahko kompleten obrok.

Beli kruh pa je še veliko bolj uporaben. Kruh narežem na koščke in prelijem z mlekom, da se zmehča. To maso iz zmehčanega kruha uporabim za narastek s sirom ali pa z mesom, Za sirov narastek dodam jajčni rumenjak, nariban sir in sneg iz beljakov, premešam, dam v pomaščen pekač in po vrhu posujem s sirom. Danes sem uporabila toast, ki je na izteku roka uporabe. Rezine toasta sem naložila v pomaščen pekač, prelila z mlekom in posula z naribanim sirom. Pekla sem 15 minut na 200 stopinjah Celzija.

Toast včasih uporabim za kocke za jušno zakuho. Toast narežem na kocke, ki jih popečem v ponvi z malo oljčnega olja.

Spet drugič uporabim toast ali pa rezine kruha za zlate rezine. Rezine pomočim v mlečno-jajčno zmes in ocvrem na olju. Kruh, ki ostane uporabim za kruhove žličnike ali pa za mesno štruco. Kadar ne naredim ničesar izmed tega, kruh narežem na kocke, posušim v pečici in potem zmeljem v drobtine.

Dodaj odgovor