Nova realnost

“Življenje po epidemiji bo drugačno”- to in podobno smo poslušali. Nisem imela prave predstave, kaj naj bi to pomenilo. Prvi obrisi sprememb se že kažejo. Kaj vse bo še sledilo na gospodarskem področju, bomo videli.

Virus je tu in bo ostal. Ne moremo vedeti, kdaj in kje bo znova izbruhnil. Ta nova realnost pomeni drugačno obnašanje v vsakdanjem življenju.

Starejši se gotovo spomnite časov, ko smo mirno šli v gozd po borovnice in gobe brez strahu pred medvedi in klopi. Medvedov ni bilo, klope smi si pa izpulili, ko smo jih dobili. Ko sem bila otrok, sem vsako poletje dobila več klopov, pa se nismo bali ne meningitisa in ne borelioze. Verjetno takrat ni bilo okuženih klopov. Sedaj se moram po vsakem delu na vrtu pregledati, ali sem morda pobrala kakšnega klopa in oprati oblačila. Nevarnosti se spreminjajo in življenje se spreminja.


Dejstvo je, da virus ostaja in nevarnost ostaja. Morda bo res potreben drugi val in še naslednji, da ga bomo vzeli resno. Novi koronavirus pač pomeni eno nevarnost več. Nova realnost je, da si bomo pogosto umivali roke, da si jih bomo ob vstopu v trgovino razkuževali. Tisti, ki se bolestno bojijo alkohola in drugih razkužil, se bodo pač umivali ali pa nosili rokavice. Zelo verjetno bodo vsi tisti, ki so “močnejši kot usoda”, in tisti, ki mislijo, da gre samo za politični konstrukt, živeli po starem. Njihova izbira. Prepričati jih ne more nihče drugi kot življenje samo.

Verjamem, da šal čez usta ali navadna pralna maska ne ščiti pred virusom, zagotovo pa ščiti pred sproščenim druženjem in pljuvanjem. Uporaba je smiselna.

Za sebe vem, da je moja nova realnost taka, da se bom izogibala bližnjim stikom in možnostim okužbe. Nadalje se bom izogibala otrok, množic, zadrževanju v trgovinah in lokalih, rokovanju, objemanju. Tudi obisk pri zdravniku predstavlja večje tveganje.

Žalostna sem, ko vidim, koliko ljudi je lahkovernih. Izobraženi, razgledani, pa verjamejo raznim teorijam zarote. Pravijo, da nas hočejo ćipirati, da bi imeli večji nadzor nad nami. Neumnost, “čipirali” smo se sami s pametnimi telefoni – nenehno sporočamo, kje smo in kaj delamo. Tudi to je nova realnost – spoznanje, med kakšnimi ljudmi živimo – od lahkovernosti do političnega navdušenja.

Tu lahko pišem karkoli. Nikogar niti ne poskušam prepričati. Uživajte v vaši realnosti. Jaz grem na vrt.

Dodaj odgovor