Požirek za tolažbo

Tobak in alkohol sta bili nekoč moški zadevi, simbola možatosti in odraslosti. V času moje mladosti si le rdka dekleta niso prižgala cigarete, saj smo hotele svetu sporočati, da smo enake moškim. Mislim, da je večina to zabavo in statusni simbol opustila v prvi nosečnosti. Sedaj pa je še zakonodaja nekaj doprinesla v pozitivno smer, ko je kajenje označeno kot neželeno.

Z alkoholom pa je zgodba drugačna. Zasvojenost ali tvegano pitje alkoholnih pijač pri ženskah je v znatnem porastu tako v svetu kot pri nas. Moški so praviloma družabni pivci. Pijejo v družbi, v gostilni. Študije so pokazale, da moški pijejo iz pozitivne predpostavke, hočejo okrepiti pozitivna čustva, pijejo za pozitivno okrepitev in užitek, ženske pa pijejo predvsem kot odziv na negativna stanja razpoloženja.

“Visoko tvegano pitje, opredeljeno kot več kot tri pijače na dan ali sedem na teden za ženske, se med ženskami povečuje za približno 58%, kaže študija iz leta 2017, ki primerja navade iz let 2001–2002 in 2012–2013.”   Več preberite tu.

Ženskam alkohol znatno bolj škoduje kot moškim zaradi razlik v zgradbi telesa. Razlike pa so tudi med posameznicami. Spomnim se dveh sosed, ki sta si tegobe življenja lajšali z alkoholom. Prvo je pobralo tam nekje okoli štiridesetega leta, prijateljico, ki je imela zajetnejšo postavo, pa deset let kasneje.

Kot varna količina alkoholne pijače velja za žensko en deci vina dnevno, medtem ko moški lahko popije dva, za žensko je varna količina 1/4 litra piva, za moškega 1/2 litra. Ženske so na splošno manjše od moških in imajo manj telesne vode in več telesne maščobe. Raven alkohola v krvi se hitreje dvigne in pri ženskah ostane povišana dlje časa, zato se škodljivi učinki alkohola pri ženskah pokažejo prej.

“Smrt zaradi ciroze jeter se je pri ženskah med 2000 in 2013 povečala.”

Še posebej ogrožene so nezaposlene ženske in matere. Svoje stiske utapljajo v alkoholu. Pijejo na skrivaj. Na preventivne zdravniške preglede ne hodijo. Uničeno telesno zdravje odkrijejo šele takrat, ko so okvare tako hude, da ni več pomoči.

Značilnost zasvojenosti je tudi v tem, da si človek ne prizna, da je postal odvisen. Ženska si reče; “Nisem zasvojena, danes ne bom pila.” Potem gre v trgovino po kruh in mleko. Brez razmišljanja, kar avtomatsko da v košarico še steklenico vina. Sama pri sebi opravičuje, da je za obiske. Ko pride domov, vidi, kako je otrok popacal vso kuhinjo, ko si je pripravljal malico, ali pa moža ni iz službe, ki se je končala pred dvema urama. Vsa nesrečna pomisli, da je prava sužnja družini, ali pa se počuti zapuščeno in si za tolažbo nalije kozarček, samo enega. Na hitro ga popije, da je večji učinek in da ji ne bi kdo očital popivanja. Seveda nikoli ne ostane pri enem kozarčku. Ko pride mož domov, žena “utrujena počiva”.

Prej ali slej mož odkrije ženin problem z alkoholom. Tu pa se pokaže druga značilnost ženske zasvojenosti. Možje so le redko pripravljeni podpirati ženino zdravljenje. Nemalokrat ostane ženska sama na svoji poti proti žalostnemu koncu.

Kje vidim rešitev? Predvsem v osveščanju o tveganem uživanju alkohola, o tem, kako prepoznati, da smo na poti v zasvojenost, o škodljivosti alkohola. Predvsem pa bi bila nujna vzgoja za zdravo življenje vključno s tehnikami sproščanja in razgradnje stresa.

Priporočam članek na WebMD Alcohol Consumption Among Women Is on the Rise

Tu pa so še dejstva o alkoholu na strani NIJZ

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor