Preverite, ali ste kupili nevarno meso in mandlje

Avstrijske oblasti so aretirale 55-letnega vodjo klavnice na območju Lipnice na Štajerskem, ker so dali na trg oprečno meso, je poročal radio. Zadeva je videti resna, saj smo navajeni, da ob raznih ugotovljenih napakah inšpektorji izrečejo le opozorila in v nadaljevanju morda še denarno kazen. Poiskala sem uradno informacijo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 25. 10. 2019 objavila naslednjo informacijo:

Včeraj popoldne je UVHVVR preko EU sistema hitrega obveščanja o ne varnih živilih in krmi ( RASFF sistem) prejela informacijo o domnevno spornem ravnanju v eni od klavnic v Avstriji. Obstaja namreč možnost, da je meso, ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev, vstopilo v živilsko verigo, glede na razpoložljive podatke, pa bi se distribucija le-tega lahko vršila tudi v Slovenijo. V okviru preverjanja so avstrijski organi ugotovili, da so v klavnici v obdobju od 17.9. do 22.10.2019 dali v promet meso 18 živali (17 prašičev in 1 krave), ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev.”

V radijskih poročilih je o tej isti informaciji bilo rečeno, da meso ni primerno za uživanje. Meso iz tega obrata v Lipnici morda prodajajo tudi pri nas. Sprašujem se, kaj lahko storim? Ali ne bi Uprava za varno hrano morala poskrbeti, da trgovci takoj umaknejo sporno meso s polic? Kako naj potrošnik, kupec preverja, ali je meso vredu? Zadovoljna in pomirjena bi bila, če bi namesto gornje informacije zapisali, koliko mesa se je umaknilo iz prodaje. Spletno stran Uprave za varno hrano bi bilo dobro spremljati, saj objavljajo tudi informacije o umiku spornih in zdravju škodljivih živil ter nevarnih artiklov.

Iz trgovine umaknejo neprimerne artikle s polic, vendar pa smo lahko nevarno živilo kupili pred tem. Zadnji sporni artikel so mleti mandlji, ki imajo prisotnost salmonele. Nikoli si ne bi mislila, da je lahko nevarna salmonela v mandljih. Če ste jih slučajno kupili, poglejte spodnjo povezavo in datum in jih vrnite v Hofer.

Več informacij na portalo GOV.SI

Dodaj odgovor