Strašenje z bučami – nič novega

V zadnjih letih je k nam prišel z zahoda Halloween – praznovanje predvečera Vseh svetih vključno z bučami.

Pogledala sem, kaj pravi Wikipedia: Noč čarovnic je večer pred krščanskimi svetnimi dnevi All Hallow’s Day (znan tudi kot Vse svete ali Hallowmas ) 1. novembra in Dan vseh duš 2. novembra, s čimer praznik 31. oktobra dobi polno ime All Hallow ‘Eve (kar pomeni večer pred dnevi vseh svetih).  …  Te tri dni skupaj imenujemo Allhallowtide in so čas za počastitev svetnikov in moljenje za nedavno odpeljane duše, ki še niso dosegle Nebes.”

Tu pa je še irska legenda, ki pojasnjuje izrezane buče s svečo: “Na poti domov po pijani noči Jack naleti na hudiča in ga napelje k ​​plezanju na drevo. Hitro misleči Jack vtre  znamenje križa v lubje in tako ujame hudiča. Jack sklene kupčijo, da Satan nikoli ne more zahtevati njegove duše. Po grešnem življenju, polnem popivanja in groze Jacku zavrnejo vstop v nebesa, ko umre. Ker se drži svoje obljube, hudič noče spraviti Jacka v pekel in vrže žareče oglje naravnost iz peklenskih ognjev nanj. Bila je mrzla noč, zato Jack položi v izrezano repo to žareče oglje, da ne bi ugasnilo. S tako narejeno svetilko Jack potuje po svetu, da bi poiskal prostor za počitek.”

Verjamem, da na Koroškem pred sto leti niso poznali legende o Jacku in hudiču, pa so se kljub temu zabavali z bučami. Mama je pripovedovala, da so v jeseni, ko so bile zrele buče, z njimi fantje strašili dekleta. Ogrnili so se z rjuhami, nad glavo pa so držali izrezano bučo in v njej imeli gorečo svečo.  Tako da strašenje z bučami ni nič novega, le da je sodobna zabava vezana na večer pred Vsemi svetimi oziroma pred Dnevom mrtvih.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor