Trije ključni dejavniki partnerskega odnosa

Življenje je zapleteno. Če se prav spomnim, ga je Ivan Cankar primerjal s kelihom strupa in kapljo nektarja “ali ta nektar je tako sladek, da bi zanj izpil tisoč strupenih čaš”. Življenje nam prinaša radosti in bridkosti. Marsikdaj si življenje tako zapletemo, da potrebujemo pomoč drugega. Včasih je dovolj nasvet prijatelja, drugič je potrebno poiskati pomoč strokovnjaka. Nešteto možnosti je, da življenje skrene s pričakovane in želene smeri. Tri dejavnike vidim kot zelo pomembne in ključne za družino in partnerski odnos:

1. Spoštovanje

Temelj zdravega partnerskega odnosa je spoštovanje. Najprej mora človek spoštovati samega sebe in se ceniti. Tako ne bo pristal na to, da bi zakonec ali kdorkoli grdo ravnal z njim. Spoštovati pa mora tudi zakonca, kar je logična posledica: če sem nekaj vreden kot človek, je tudi moj zakonec spoštovanja vreden. Ljudje, ki imajo slabo samopodobo, ki so vse otroštvo poslušali, da so zgube, ki so bili pretepani, se ne morejo ceniti, saj so jim starši in drugi odrasli nenehno sporočali, da so slabi. Takšen človek v partnerskem odnosu ne ceni sebe in ne zakonca oziroma partnerja. Njegova predpostavka je: “Če hoče mene, potem že ne more biti v redu. Gotovo ima razmerja z drugimi.” Kakršnokoli dokazovanje zvestobe samo priliva olje na ogenj ljubosumja.

2. Nič ni samoumevno

Partnerji, zakonci bi se morali zavedati, da skupno življenje ni samoumevno. Poznam primere, ko žena reče: nisi prijazen, nič lepega mi ne poveš, nočeš me poslušati, in podobno. Na to ji mož odgovarja: Kar dobi si takega, ki ti bo lepo govoril! Tu se vidi, da mož žene ne jemlje resno in mu je samoumevno, da pač sta zakonca in ne more biti drugače. Za dober odnos se je potrebno pogovarjati – povedati, poslušati in slišati. Vzajemno.

3. Drugega ne moreš spremeniti

Dogaja se, da že na začetku zveze eden izmed zakoncev ali partnerjev opaža pri drugem neko lastnost ali vedenje, ki mu je moteče in si misli, da bo lahko tako vplival nanj, da bo to spremenil. To se ne da. Lahko poskuša sebe spremeniti do te mere, da mu partnerjevo vedenje ne bo več moteče. Na primer mož je navdušen ribič, žena tega ne mara in je mislila, da se bo po poroki spremenil. Če se spoštujeta, bosta našla kompromis, da bosta oba zadovoljna. Ne bo pa dobro, ča se pod pritiskom drugega pristane na neko ravnanje.

Nič nisem spregovorila o ljubezni. Ja, zaradi ljubezni je par zaživel skupaj. Če ni spoštovanja in vzajemnega prizadevanja za dober odnos, se pod krinko ljubezni skriva veliko trpljenje. Kadar je odnos dober, zaljubljenost preraste v trajno razmerje.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor