Učiteljice in učitelji, hvala vam!

Ali ste vedeli, da je na naših tleh osnovna šola obvezna 245 let, od kar je  Marija Terezija s Splošno šolsko naredbo 6. 12. 1774 zapovedala obveznost šolanja za vse otroke od 6. do 12. leta – tako za dečke kot deklice. Tako morajo t otroci velik del otroštva prenašati sošolce in učitelje. Ućitelji pa trpijo ob težavnih otrocih in še težavnejših starših ter uživajo ob tistih prijetnih. V to obveznost je skritega veliko dobrega pa tudi marsikatera težka ura.

Ko sem pred skoraj 60 leti začela hoditi v šolo, nas je bilo v razredu 45 otrok. Učiteljica je imela svojo mizo – kateder na odru, na dvignjenem delu razreda, da je videla vse učence do zadnje klopi. Učiteljica je tudi določala, kje in s kom mora kdo sedeti. Ob današnjem poznavanju odnosov in psihologije razmišljam, kako je marsikdaj bilo težko in neprijetno, ko se nisi “ujel” s sošolcem v klopi ali, če si imel občutek, da te učiteljica, učitelj ne sprejema in preferira določene učence.

Sama nimam posebej bolečih spominov, če odmislim smrtni strah, ki sem ga doživela pri plezanju po lestvi v drugem razredu. No pa tudi temu se danes nasmejim.. Res je razred skupina, v katero so otroci in učitelji poslani. Vemo, da stopamo v prostovoljne interakcije le z določenimi ljudmi, ki se na nek način ujemajo z našo osebnostjo. Imela sem učiteljico, ki me je sprejemala, celo nastopati sem smela na neki prireditvi. Spoštovala sem jo in sem jo imela rada. Ampak v razredu je bil tudi deček, kateremu je prav gotovo grenila življenje. Imenovala ga je “šuspartl”, ker je imel popacan zvezek. Nismo vedeli, kaj bi to ime pomenilo, ampak najbrž nič dobrega.

Sprašujem se, ali bi hodili v šolo, če ne bi bila obvezna. Ja, gotovo bi. Morda kakšni posamezniki ne. Poglejte, srednja šola ni obvezna, pa koliko otrok po končani osnovni šoli gre takoj delat? Redke izjeme. Znanje je pomembno.

Šola je pomembna. Na učitelje imam različne spomine. Žal mi je, da so nekateri umrli, preden sem jim uspela povedati, da so bili dobri učitelji, da sem jim hvaležna, ker so mi dali občutek, da me sprejemajo in sem zato lahko sledila njihovemu pouku. Imela sem veliko dobrih učiteljic in učiteljev. Nihče me ni poskušal spreminjati. Ponudili so svoje znanje in usmerjali k iskanju novega. Učitelji, s katerimi se nisem ujela, so mi pa dali izkušnjo.

Dodaj odgovor