Zakaj Švedi niso zaprli

Širitev novega virusa se je pri nas umirila in zdaj nam je žal, da je življenje obstalo za dva meseca. Nepopisna škoda. Na Švedskem niso zaprli ničesar. Odločili so se za svojo pot, drugačno kot večina držav. Ali so res uspešno premagali epidemijo? Poglejmo.

Po podatkih na strani Worldometer imajo evidentiranih okuženih 29.207 oseb oziroma 2,894 na milijon prebivalcev. Umrlo je 3.646 oseb, kar predstavlja 361 ljudi na en milijon – za primerjavo: pri nas je bilo evidentiranih okuženih 705 in umrlih 50 oseb na milijon prebivalcev. Še primerjava z Italijo, kjer je okuženih 3.702 in mrtvih 523 na milijon prebivalcev. Torej je Italija imela 808 oseb več okuženih na milijon in 162 smrti na milijon več kot Švedska. V Italiji je bila situacija katastrofalna. Zdravstveno osebje je bilo izčrpano, obolevalo. Na Švedskem pa nič. Vse teče, kot je prav. Kako je to možno.

Kar nekaj dejavnikov pogojuje takšno situacijo. Kot prvo pomembno dejstvo predstavlja temperament naroda. Švedi so umirjeni in zadržani. Generacije živijo ločeno. Ob pandemiji so karanteno določili starejšim. Zanimiva je predstavitev na You tube. Lepo je prikazano, kako gre družina obiskati babico. Družina ostane pod balkonom in darila pusti pred vhodom. V Italiji pa je mediteranski temperament z veliko druženja in večgeneracijske družine.

Švedom je dovolj, da jim priporočajo, da upoštevajo smiselna navodila, drugje ljudje tvegajo kazni, ker ne verjamejo, da so neki ukrepi potrebni.

V zgoraj omenjenem posnetku tudi predstavijo švedsko zdravstvo, ki je pripravljeno na epidemijo. Pa še pomembno dejstvo: zdravstveno osebje se ne boji virusa. Zdravnica pove, kar smo že neštetokrat slišali, da gre za kapljično okužbo. Virus se prenese le, če pride na sluznico in je potrebna dosledna higiena.

Za Švede je to lahko dobro, čeprav je vprašanje, kako se bo odvijalo nadalje, pri nas se to ne bi obneslo. Po načinu življenja in vsem drugem smo bolj podobni Italijanom kot pa Švedom. Kdor more, naj še naprej ostaja doma in se drži proč od mladih. Ostanimo zdravi

Dodaj odgovor