Ne morete ga razvaditi

Znanstveniki odkrivajo to, kar so vedele že naše babice.

Kako naj se starši znajdejo v poplavi vzgojnih nasvetov. Vsi si želimo najboljše za naše dojenčke in otroke. Vsi starši želimo, da bi otroci zrasli v zdrave samostojne, uspešne in srečne ljudi. Moja mama je imela skromen priročnik za krščanske matere. Podarila ga ji je njena mama. Na srečo ni čutila kakšne posebne potrebe po iskanju napotkov in je za nas šest otrok skrbela z ljubeznijo in materinskim čutom v skladu z materialnimi danostmi. Ko je moja sestra rodila pred petdesetimi leti, se je pojavil sodoben priročnik, ki ga je napisal dr. Benjamin Spock: Nega in vzgoja otroka. V njem je bilo veliko zdravstvenih napotkov. Glede vzgoje pa se je bal razvajanja. Ko sem rodila deset let kasneje, sem tudi kupila ponatisnjen Spockov priročnik.Uporaben je bil res samo v delu, kjer je obravnaval zdravje otrok. Z veseljem pa sem prebirala obsežen priročnik Otrok od rojstva do šole, avtorice Penelope Leach. Osnovno vodilo njenih napotkov je bilo ; “Imej otroka rad. In karkoli delaš, da je vsem v družini prijetno, je prav in ni bojazni, da ga boš razvadil.” Nasploh je bilo med ljudmi veliko pomislekov in bojazni, da se bo dete razvadilo, če ga bodo starši ali pa kdorkoli imel preveč na rokah. Splošno prepričanje je bilo, da mora dojenček spati sam v svoji posteljici, tudi zibanje je bilo nevarno, da se ga razvadi. Po možnosti naj spi v svoji sobi in da so starši svobodni, so si omislili še elektronski nadzor. Že Penelope Leach je bila bolj prijazna do otrok in kot sem rekla, se ni bala razvajanja.

Danes pa znanstveniki odkrivajo pomen telesnega stika in celo dotika koža na kožo. Ugotavljajo, da se veliko bolje razvijajo in napredujejo dojenčki, ki jih imajo starši več časa v naročju

Pomen dotika pri otrokovem razvoju ne more biti precenjen, zadnje raziskave pa kažejo, da je držanje otroka bolj pomembno za razvoj možganov, kot je bilo predpostavljeno.

Raziskava, ki je bila izvedena v Nationwide Children’s Hospital v Ohiu, je bila osredotočena na 125 nedonošenčkov in dojenčkov.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da so se prezgodaj rojeni dojenčki, ki so doživeli povečano količino nežnega dotika s strani staršev ali osebja bolj odzvali na ta nežni dotik kot drugi, ki niso bili deležni toliko dotikovTo povečanje odzivnosti kaže, da lahko nežen dotik (kot sta zibanje in stik s kožo na kožo) pomaga pri razvoju možganov, piše vodilni raziskovalec dr. Nathalie Maitre. Prav tako kaže, da če že niste imeli maksimalnega časa za dotik z otrokom, ni prepozno za začetek. Še vedno bodo koristi.  Očetje se pogosto oskrbijo s kengurujčki, da imajo stik z dojenčkom. Torej, če imate dojenčka ali malčka, ga brez slabe vesti objemajte, zibljite in “cartajte”.

Dodaj odgovor