Česa nismo vedeli o svinjski masti

Svinjska mast je pomembna v naši tradicionalni prehrani. Pred desetletji smo olje uporabljali samo za solato, za vse ostalo pa je bila mast, celo krofe smo cvrli na njej in jo uporabljali pri peki piškotov. Tako kot je bil v kleti krompir, je v shrambi morala biti “deža” masti. V današnji zdravi mediteranski prehrani pa je zanemarjena, vendar žganci brez ocvirkov pač niso pravi.

Tudi v svetu je svinjska mast precej pogosto živilo, zato so jo vključili v raziskavo živil, ki jih je treba preučiti za oblikovanje zdrave prehrane. Z uporabo podatkov o hranilni vrednosti več kot 1000 surovih živil so sistematično ocenjevali sestavo hranil glede na zadovoljevanje dnevnih prehranskih potreb. Hranilne vrednosti živil so ovrednotili in imenovali prehranske sposobnosti. Ugotovili so številna ključna hranila, kot sta holin in α-linolenska kislina, katerih ravni v živilih lahko kritično vplivajo na prehransko sposobnost živil. Med drugim so ugotovili, da je mast med top 10 živili, ki zagotavljajo najboljše ravnovesje med dnevnimi prehranskimi potrebami osebe. Svinjska maščoba je bila na seznamu 100 živil uvrščena na 8. mesto, s prehransko vrednostjo 74 – višje kot je število, večja je verjetnost, da bo ustrezala dnevnim prehranskim potrebam. Na prvem mestu po kompleksni prehranski vrednosti so mandlji. Potem je pred svinjsko mastjo še oceanski ostriž, semena chia, bučna semena in blitva.

Med drugim svinjska maščoba vsebuje oleinsko kislino s 60% mononenasičenimi maščobami. Ugotovljeno je bilo, da je mononenasičena oleinska kislina dobra za srce, arterije in kožo ter pomaga uravnavati hormone.

Toda kot pri mnogih stvareh je zmernost ključna. Kdor uživa ob žgancih z ocvirki ali ob masti in česnu na kruhu, si ta užitek lahko z mirno vestjo privošči, če je zdrav. Kdor ima zdravstvene težave, pa se tako ali tako o prehrani posvetuje z zdravnikom.

Še vedno velja, da naj bo prehrana pestra in uravnotežena, kamor lahko vključimo tudi svinjsko mast..

Viri: Elite Readers  

  AsiaOne     

Foto: Pixabay

1 misel o “Česa nismo vedeli o svinjski masti”

Dodaj odgovor