Pečena cvetača

Cvetačo ali karfijolo, kapusnico nežnega okusa, nekateri obožujejo, drugi pa zavračajo. Meni je všeč v solati, ko ne premehko skuhano in ohlajeno zabelim z oljčnim oljem in kisom ter dodam sveža zelišča – peteršilj ali pa drobnjak. Odlična pa je tudi z jogurtom. Cvetačo skuham, da ostane še čvrsta, dodam česen in kurkumo ter prelijem z jogurtom.

Danes sem iz cvetače pripravila zelo nasiten obrok.

Sestavine:

  • manjša cvetača – približno ¾ kg
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici moke
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 1 žlica sirnega – smetanovega namaza
  • 10 dag naribanega sira
  • muškatni orešček
  • kurkuma

Priprava:

Cvetačo skuham o slani vodi. Odcejeno dam v pomaščen pekač. Posebej pripravim preliv: jajci stepem skupaj s smetanovim namazom, dodam ščepec soli, prilijem mleko, dadam moko, naribam muškatni orešček in dodak kurkumo. Zmešam v gladko maso in s tem prelijem cvetačo. Pečem pri 200 stopinjah 20 minut. Nakar jo posujem z naribanim sirom in pečem še 10 minut.

Servirana z motovilcem, paradižnikom ali zeleno solato je izvrstno kosilo ali večerja.

Dodaj odgovor