Šolska prehrana in enakopravnost

Zdravniki dajejo napotek šolam česa niso dolžne

Pediatri Slovenskega zdravniškega društva so v februarju 2018 izoblikovali in objavili Priporočila za medicinski indicirane diete. Preberete jih lahko na tej povezavi. Na podlagi teh priporočil imajo dietno prehrano v vzgojno izobraževalnih ustanovah samo tisti otroci, ki imajo zdravstvene indikacije, ki zahtevajo dietno prehrano.

Pričakovala bi, da bo priporočilo skladno z naslovom omejeno na medicinske indikacije diet. Tako pa zdravniki priporočajo naslednje: “Vzgojno-izobraževalni zavodi niso dolžni zagotavljati medicinsko neutemeljenih diet, kot so npr. diete na podlagi priporočil alternativnih zdravilcev (bioresonanca, homeopatija itn. ), določanja specifičnih IgG, verskih in drugih osebnih prepričanj staršev (vegetarijanska, veganska dieta) ter diet, kot npr. »dieta brez konzervansov« in podobno. “

To me spominja na situacijo, ko starši pripeljejo otroka k zdravniku, ker pokašljuje, zdravnik ga pregleda in reče:”To ni nič, je samo psiha.” Tu pa zdravniki izrecno pravijo, da naj šole ne upoštevajo oziroma niso dolžne zagotavljati drugačne prehrane zaradi verskih prepričanj. O tem, kaj so šole dolžne in kaj ne, bi verjetno morali doreči v zakonu. Drugo vprašanje pa je poznavanje verskega prepričanja. Če bi človek bil samo telesno bitje, bi zdravniki imeli prav. Če ste katolik, si lahko predstavljate, kako bi se počutili, če bi vas silili, da jeste meso na Veliki petek ali na Pepelnico. Tu ne gre za slab okus hrane in ne za manj zdravo hrano, pač pa prekršitev verskih pravil, zapovedi in sledi nepredvidljiva kazen. Pripadniki skupnosti za zavest Krišne in adventisti pač ne jedo mesa in znajo preživeti. Muslimani ne jedo mesa prašičev.

Če smo egoistični in sovražni do drugačni, se jim bomo posmehovali, če pa se ravnamo po načelu ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI, bomo rekli vsi otroci morajo imeti enake pravice in bodo vzgojnoizobraževalne institucije poskrbele za še en meni, ki bo sprejemljiv za otroke iz družin, kjer ne uživajo mesa ali nekaterih vrst mesa. Nedopustno je razlikovanje otrok zaradi vere in če imajo v šoli zagotovljen kvaliteten obrok otroci iz družin, ki jedo meso, bi bilo z malo dobre volje poskrbljeno za druge z nekim univerzalnim vegetarijanskim menijem. Nedopustno se mi zdi, da bi si morali otroci prinašati malico s sabo, ob tem, da ima večina otrok v šoli subvencionirano prehrano.

Kljub vsemu spoštovanju, ki ga imam do zdravnikov, moram reči, da so tu v teh priporočilih šli malo preko svojih pristojnosti, hkrati pa so pozabili, da človek ni samo fizično telo. Upam, da šole in druge ustanove tega dela priporočila ne upoštevajo in omogočajo vsem otrokom kvalitetno prehrano.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor