Pouk samo še štiri dni na teden

Šola ima delovno soboto. Po radiu so rekli, da ministrstvo za šolstvo pripravlja predpis, da ne bo več potrebno nadomeščati manjkajočih dni. Red mora biti, so si rekli takrat, ko so v zakon o osnovni šoli zapisali koliko dni pouka mora najmanj imeti šolsko leto. Čudno, da niso zapisali, koliko dni največ sme biti otrok bolan. Red pač mora biti.

Naša neo-liberalna demokratična družba se zelo rada zgleduje po Ameriki. Sprašujem se, kdaj se bodo začeli zgledovati pri dnevih pouka. Priznam, da sem pomislila, da je šala, lažna novica, ko sem prvič prebrala informacijo o tem, da v Ameriki osnovne šole prehajajo na štiridnevni delovni teden. Večinom imjo pouk od ponedeljka do četrtka. Za krajši teden se odločajo zaradi varčevanja. Pravijo.da so rezultati dobri. Učitelji imajo dan brez otrok in se lažje poglabljajo v priprave na delo z otroki, je manj stresa in oztroci so bolj pripravljeni delati. Seveda pa so tudi stališča proti – otrokom morajo doma zagotoviti varstvo. Ugotavljajo, da je več mladoletniškega kriminala. Nasprotniki tudi trdijo, da so otroci bolj utrujeni, ker se je delovni dan podaljšal. Kakorkoli že, verjetno so tako koristi kot slabosti štiridnevnega tedna. Ampak red mora biti. Otroci morajo določeno število ur prebiti v šoli, da vedo, da je potrebno spoštovati red.

Moje osebno mnenje je – en dan več ali manj pač ne vpliva na to, kako dobri odrasli bodo nastali iz naših otrok.

Res pa, če danes ne bi bila delovna sobota in če ne bi peljal samo en avtobus namesto običajnih dveh, jaz ne bi danes prišla na Ravne. Tako sem odigrala vlogo šolskega prevoznika. Bilo je lepo sončno jutro, pa sem se sprehodila po grajskem parku in ugotovila, da dveh grmov tise ni več. Poleg gimnazije je nova srednja šola, pa vse je nekako drugače, kot je bilo v času moje gimnazije. Ja, še to: do konca prvega letnika smo imeli redni pouk tudi ob sobotah – verjetno pa je letni fond ur bil enak, saj se je pouk začel 5. septembra in končal 20. junija, pa zimske počitnice so bile dva tedna, sicer pa so bili prosti samo praznični dnevi.

Sprašujem se, zakaj je potrebno nadomeščanje, ali iz bojazni, da bi učitelji premalo delali, da se otroci ne bi dovolj naučili, ali da bi bili preveč prosti.

Dodaj odgovor