Oprostite, zamujam

Na Facebook strani PACT For Autism je objavljena  pomenljiva slika želvice z napisom: oprostite, da zamujam, nisem hotel priti. Slika kaže na socialno fobijo oziroma na nelagodje pri socialnih kontaktih, morda podzavesten odpor do druženja, ki povzroča zamude.

Znanka z Aspergerjevim sindromom mi je pripovedovala, da ima že od kar pomni težave z zamujanjem, čas ji pač kar uide. Problem je postal, ko se je v šoli malo dlje zadržala na stranišču in jo je učiteljica  prišla iskat na WC. Zamujanje je postalo njena lastnost, vedenje, ki jo definira. Res tudi težko presodi, koliko časa potrebuje za določen opravek. Na primer – do dogovorjenega sestanka manjka pet minut in se ji zdi, da lahko na hitro skoči še v trgovino. Noče zamujati, pa vendar nenehno zamuja.

Poseben izziv je udeležiti se neke skupinske dejavnosti, priredirve, kot je proslava ali roditeljski sestanek. Znanka z avtistično motnjo razmišlja takole: Če pidem pozno, ko so že vsi zbrani, ne vem, ali bom našla prost sedež, vsi bodo strmeli vame; če pridem prehitro, me bodo vsi gledali, kako sem sama in se nihče ne pogovarja z mano. Takšna razmišlanja navadno pripeljejo do tega, da hoče biti točna, vendar skoraj vedno zamudi.

Ljudje z motnjami avtističnega spektra, tako otroci kot odrasli, imajo pogosto težave s časom. Nenehno so zaposleni z mislimi in procesiranjem najrazličnejših dražljajev iz okolja od pogovorov do vidnih zaznav. Pri tem pogosto pozabijo na pomembne časovne obveznosti kot je pregled pri zdravniku, zobozdravniku, pogovor za službo. Dodatna časovna obremenitev so rituali, ki so podobni obsesivno kompulzivnim motnjam.

Posamezniku, ki ima težave s časom, ni lahko. Dodatno mu življenje otežujejo reakcije okolja, ki nima razumevanja za zamujanje. Po mojih izkušnjah okolje doživlja zamujanje kot žalitev in omalovaževanje s strani posameznikov, ki zamujajo. V šoli predstavlja zamujanje k pouku kršitev šolskega reda, v zdravstvu so prav tako sankcije. Še bolj resno pa je to v svetu zaposlitve in dela, kjer zamujanje na delo lahko hitro pripelje do izgube službe. Seveda se da razumeti, saj je za organizirano delo potreben red, vendar bi bilo vsem lažje, če bi izvajalci dejavnosti vedeli, da je težava s časom težava posameznika z avtistično motnjo in nima nič opraviti z njimi osebno.

Foto: Facebook

Dodaj odgovor