Če glih sm žavostn

Moj bratranec Leopold Korat, župnik v Podgorju je na FB objavil verz, ki mi je všeč

Če glih sm žavostn bom pa koj pev, bojo mislili ledi da sem vesel.. N. N. koroški pesnik

Tako lepo prikazuje koroško dušo. Korošci smo žalostni, bolečine držimo v sebi, skrivamo pred svetom. Ali pa tudi ne. Pred leti smo bili po številu samomorov nad slovenskim povprečjem. Zdaj pa smo lepo na sredini. Po podatkih za leto 2017 je bilo na Koroškem 18,36 smrti zaradi samomora na 100.000 prebivalcev, kar pomeni v absolutni številki 13 oseb – več moških kot žensk.

Na strani NIJZ so zapisali: “Samomor v Sloveniji predstavlja velik javnozdravstveni problem in Slovenija sodi med tiste države, ki
so zaradi samomora bolj ogrožene. Kljub trendu upada samomorilnega količnika, je Slovenija še
vedno nad evropskim povprečjem (11 na 100 000 prebivalcev), kjer pa je v zadnjih nekaj letih podobno kot v Sloveniji, opaziti upadanje umrljivosti zaradi samomora. Podobno kot drugod po svetu je tudi v Sloveniji višji količnik samomora opaziti z naraščanjem starosti (posebej izrazito je to pri moških v višjih starostnih skupinah,)”

Podatka ni o poskusih samomora. Določeno število samomorov pa je skritih v hudih prometnih nesrečah. Smrti je bistveno več pri moških in sicer izstopa starostna skupina moških nad 80 let, pri obeh spolih pa je največ med 50. in 59. letom starosti. Pred časom sem brala o neki študiji, s katero so ugotavljali, da je pri ženskah več poskusov samomora. Ne gre za odločitev o dokončanju življenja ampak za klic na pomoč. Tudi za raziskovalce je to zelo kočljiva tematika. Pri vsakem samomoru ostajajo žalujoči ostali s kupom neodgovorjenih vprašanj. Če samomorilec ni zapustil poslovilnega pisma, lahko samo ugibajo o vzroku za dokončno odločitev. Če bi raziskali povod za samomor, domnevam, da bi pri mlajših bil v ospredju šolski neuspeh in nesrečna ljubezen, v srednjih letih finančne ter partnerske težave, pri starejših pa terminalna bolezen in strah pred bolečim umiranjem ter morda tudi osamljenost.

Ja, čeprav sem žalosten, bom pel. Naj ljudje mislijo, da sem vesel

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor