Video igre za boljši spomin in koncentracijo

Ali ste vadeli, da “več kot 150 milijonovljudi v ZDA redno igra video igre vsaj 3 ure na teden. Povprečni ameriški igralec je 35-letna odrasla oseba, 72 odstotkov igralcev je starih 18 let ali več. Za otroke, ki uporabljajo video igre, večina staršev – 71 odstotkov – pravi, da imajo videoigre pozitiven vpliv na življenje njihovega otroka.” – so zapisali v MedicalNewsToday. Zbrali so rezultaze 116 znanstvenih študij. “Desetletja raziskav, ki preučujejo videoigre in nasilje, niso uspela doseči soglasja med znanstveniki. Znanstveniki niso mogli najti vzročne zveze med igranjem video iger in nasilnimi dejanji v resničnem svetu.”

V letu 2011 je splet preplavila informacija o raziskavi o vplivu video iger, ki jo je na manjšem vzorcu mladeničev opravila dr. Yang Wang, asistentka na Oddelku za radiologijo in slikovne vede na Medicinski fakulteti Univerze Indiana v Indianapolisu. “Prvič smo ugotovili, da je vzorec naključno izbranih mladih odraslih pokazal manjšo aktivacijo v nekaterih prednjih možganskih regijah po tednu igranja nasilnih video iger doma.
Te regije možganov so pomembne za nadzor nad čustvi in ​​agresivnim vedenjem
. “Več na ScienceDaily.

Kasnejše raziskave so potrdile, da igranje videoiger vpliva na strukturo in delovanje možganov. Pozitivne učinke imajo na pozornost ter vizualne in motorične sposobnosti. Negativni učinek pa predstavlja tveganje, da pride do zasvojenosti.

Raziskave so pokazale, da ima igranje strateških iger posebej ugodne učinke pri starejših, vtis je da bi lahko pomagale preprečevati demenco. Videoigre zboljšujejo spomin, pomagajo pri zdravljenju blage depresije in izboljšajo razpoloženje. Celoten zanimiv članek Hannah Nichols: How video games affect the brain je tu.

Prve tri najbolje prodajane video igre leta 2016 so Call of Duty: Infinite Warfare , Battlefield 1 in Grand Theft Auto V .  Letos se jim bo najbrž pridružila še Fortnite. Vse to so akcijske strelske igre. Veliko pa je prijaznejših iger, ki so pozitivno naravnane. Minecraft je poseben fenomen in še priljubljena pri otrocih in mladostnikih z motnjo avtističnega spektra. Prijazna in nenasilna je tudi Diznijeva Klub pingvinov in še vrsta drugih. Tako kot pri vsem je tudi pri tej zabavi potrebna prava mera, da ostane zabava in se ne spremeni v zasvojenost. Ni smiselno zavračati novosti, pač pa poglejmo, kako te novosti koristno uporabiti.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor