Ali je skrivnost?

Marsičesa ne razumem. Morda mi bo kdo pojasnil. Verjetno obstaja zelo preprosta razlaga.

Vsi kuhamo, in radi kaj dobrega pojemo. Zabavno mi je bilo, ko sem le ob koncu tedna pripravljala kakšne “specialitete”, preizkušala nove recepte. Ko pa sem začela kuhati vsak dan in to na hitro po službi, pa kuhanje ni bilo več tako zabavno. Zdaj mi sicer ni potrebno hiteti, vendar pa hitro postanejo obroki dolgočasni.

Imam veliko kuharskih knjih z bolj in manj uporabnimi recepti. Tudi na spletu je veliko tega. Potem pa sem se še na družabnem omrežju pridružila skupini z mikavnim imenom Vsakodnevne jedi, sladice, recepti, domači pridelki, … Skupina ima skoraj dvajset tisoč članov, pa nič receptov. Objavljajo fotografije jedi, šale, zahvale za sprejem, pozdrave in podobno. Ne razumem, v čem je smisel objavljanja slik jedi brez receptov. Morda mislijo, da tako vsi poznamo določeno jed.

Poglejte razlike pri čisto običajnih jedeh. V neki skupini je bila objavljena fotografija ričeta. Foto: Facebook

Prepričana sem, da ima ta ričet precej drugačen okus, kot pa moj. Sprašujem se, kakšne začimbe so v njem, kdaj dodati klobaso. Preprosta jed, ali pa tudi ne. Enako poimenovana jed je lahko povsem različna. Pred nedavnim sem to videla pri “krompirjevem zosu”. Na Kmetiji tete Lene, ki je le par deset kilometrov od nas, ga pripravijo precej drugače.

V skupini, ki je namenjena kuhanju, pričakujem, da bodo objavljeni recepti tudi za vsakdanje jedi, ki pa so zagotovo drugačne in bi tako lahko dobila ideje za popestritev dolgočasnega vsakdanjega jedilnika. Pa še to: kuharski recepti se lahko po mili volji kopirajo in delijo, ker na njih ni avtorskih pravic.

Vesela sem, če so recepti, ki jih objavim v blogu, brani. Kdor želi, si jih lahko shrani. Objavljam recepte jedi, ki so enostavne za pripraviti ali pa tako dobre, da se splača potruditi – kot na primer Helenini masleni zvitki ali cimetova potica.

Dodaj odgovor