Novo: avtisti poznajo čustva

Psihologi raziskovalci na University of Kent v Veliki Britaniji so z uporabo sodobne metode sledenja oči ugotovili to, kar vsi, ki živimo z osebami z motnjo avtističnega spektra /MAS/, vemo. Asperger, ki je leta 1944 opisal spektro avtistično motnjo, je bil prepričan, da ljudje, ki so na avtističnem spektru ne premorejo empatije, da se ne morejo vživeti v čustvovanje drugih. Kdor živi z otrokom ali odraslim z MAS ve, da ti ljudje odlično zaznavajo čustva in odnose, tudi sami močno doživljajo čustva, vendar se ta na njihovih obrazih ne kažejo.

V reviji Autism Research so objavili ugotovitve raziskave z naslovom Neokrnjeno procesiranje čustev pri motnjah avtističnega spektra: Dokazi iz opazovanja oči (Jo Black, Mahsa Barzy, David Williams in Heather Ferguson, University of Kent). Študija je posebna po uporabi najsodobnejših metod sledenja oči, s katero so preverili, kako ljudje razumejo čustva v realnem času. S tehnologijo nadziranja gibanja oči so spremljali udeležence, ko so brali zgodbe, v katerih je junak sprejel odločitev, potem pa je doživel pozitiven ali negativen izid. Raziskovalci so ugotovili, da so odrasli z motnjo avtističnega spektra (MAS) hitro razmislili o tem, kako bi se stvari lahko izkazale drugače (boljše ali slabše od realnosti), nato pa presodili, ali bi junak zgodbe občutil obžalovanje ali olajšanje (znane kot nasprotne dejanske emocije). Študija je posebna po uporabi najsodobnejših metod sledenja oči, s katero so preverili, kako ljudje razumejo čustva v realnem času.

Ugotovljeno je bilo, da so odrasli z avtizmom enako dobri pri prepoznavanju čustev obžalovanja kot odrasli brez motnje in še boljši pri predvidevanju olajšanja. S tem so ovržena stara prepričanja, da ljudje z MAS ne razumejo čustev drugih in ne premorejo empatije.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor