Avokadov sladoled in 8 živil za boljše počutje

Ali ste vedeli, da prehrana bistveno vpliva tudi na razpoloženje.

Zdravniki in dietetiki vse bolj ugotavljajo, kako živila, ki jih jemo, vplivajo na možgane.

Prvi korak k boljšemu počutju je to, da se izogibamo prenajedanju s procesirano hrano, prigrizki in sladkarijami. Namesto tega uživajmo v hranljivih super živilih z lastnostmi, ki izboljšujejo razpoloženje. Počutili se bomo bolje.

Strokovnjaki priporočajo, da uvedemo teh 8 živil v vsakodnevno prehrano:

1. Beluši

Številne študije, ki segajo v šestdeseta leta 20. stoletja, kažejo, da veliko ljudi, ki trpijo zaradi anksioznosti in depresije, imajo pomanjkanje folata. Šparglji vsebujejo dragoceno količino tega hranila, ki spodbuja razpoloženje. Ena skodelica zagotavlja dve tretjini dnevne priporočene vrednosti folata.

2. Avokado

Vitamin B6 pomaga telesu izdelati več nevrotransmiterjev, vključno s serotoninom, ki vpliva na razpoloženje. Vitamini B, vključno s tiaminom, riboflavinom in niacinom, pozitivno vplivajo na živčni sistem. Pomanjkanje teh vitaminov je povezano s povečano anksioznostjo pri nekaterih ljudeh, Avokado je bogat z vitamini B, ki blažijo stres, in z maščobami, ki zdravijo srce, kar lahko pomaga zmanjšati anksioznost.

Ideja za zdrav posladek: Avokadov sladoled? Samo zmešajte avokado z zrelo banano, ekstraktom vanilije, mandljevim mlekom in sladilom. Zamrzujte za nekaj ur in nato uživajte.

3. Borovnice

Ko smo zaskrbljeni in pod stresom, potrebujemo več vitamina C, ki pomaga popraviti in zaščititi naše celice, in borovnice so ga polne. Študija, ki je preučila učinke peroralnih dodatkov vitamina C na anksioznost v skupini študentov je ugotovila, da so antioksidanti lahko koristni za preprečevanje in zmanjševanje anksioznosti. Borovnice vsebujejo vrsto raznih antioksidantov.

4. Puranje meso

Puranje meso vsebuje triptofan – aminokislino, ki jo telo potrebuje za proizvodnjo nevrotransmiterja serotonina, ki pomaga uravnavati spanje in razpoloženje. Po podatkih University of Michigan lahko triptofan pomaga zmanjšati anksiozne občutke.

5. Mandlji

Raziskovalci so ugotovili, da je lahko magnezij učinkovit za zdravljenje simptomov, povezanih z anksioznostjo, saj premalo magnezija zmanjšuje raven serotonina nevrotransmiterja v možganih. Samo 12 mandljev vsebuje 75 mg magnezija, kar je 19% priporočene dnevne vrednosti. Prav tako lahko najdete magnezij v živilih, kot so stročnice, semena in avokado.

6. Jogurt

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da lahko fermentirana hrana – vključno z jogurtom, za katero morda ne mislite, da spada v to kategorijo – pomaga zmanjšati tesnobo. Ugotovljena je bila povezava med uživanjem fermentiranih, probiotičnih živil in zmanjšanjem socialne anksioznosti. Najboljši jogurti-grški, navadne različice, ki vsebujejo “žive in aktivne kulture” zagotovljeno, da imajo 100 milijonov probiotičnih kultur na gram ali približno 25 milijard probiotičnih kultur v skodelico. Druga probiotična živila: kislo zelje, kombuča in miso.

7. Ohrovt

Raziskovalci na državni univerzi v New Yorku so ugotovili, da so simptomi anksioznosti povezani z nižjim stanjem antioksidantov in da antioksidanti lahko pomagajo tudi pri razpoloženju. Za povečanje ravni antioksidantov in podpiranje optimalnega delovanja možganov je potrebna temna, listnata zelenjava, kot je ohrovt, ki je bogat z beta-karotenom in vitaminom E.

8. Losos

V skladu z drugo študijo z univerze Ohio, so omega-3 maščobne kisline še posebej učinkovite, ko gre za živila, ki pomagajo pri anksioznosti. Omega-3 maščobne kisline najdemo v živilih, kot so losos, chia semena, soja in orehi ter hladno stiskano oljčno olje. Naši možgani potrebujejo prave prehranske maščobe, da lahko pravilno delujejo. Losos je bogat s temi koristnimi maščobami.

Ta zapis ne vsebuje zdravniških nasvetov. Kdor ima zdravstvene težave, naj se posvetuje z zdravnikom.

Vir: Psicom.net

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor