Ali je potrebno navodilo za športni dan?

Neka šola v Sloveniji – ne vem ali srednja ali osnovna, je pred športnim dnevom dala otrokom naslednje obvestilo z navodilom za športni dan:

OBVESTILO ZA VSE Ker je že pozen junij in je lahko zelo vroče, mora vsak sam poskrbeti, da ima dovolj vode in da pravočasno pije (ko si žejen je že prepozno, piti moraš večkrat po malo). Pitje vode ni malica. Za malico je predviden čas in malicate samo v predvidenem času! NE POZABITE:– namazati se s kremo za sončenje– uporabljati – se zaščititi pred klopi– primerno hidrirati– embalaže za malico ter bidona z vodo. Športni dan je del obveznega pouka!– za opravičevanje se upoštevajo SAMO ZDRAVNIŠKA opravičila – v nasprotnem primeru sledijo neopravičene ure,– če kdo pride na aktivnost, za katero ni bil prijavljen, se ga odslovi in evidentira kot neupravičeno odsotnega,– če se kdo prijavi za aktivnost, za katero je potrebno plačati prevoz in je neopravičeno odsoten, bo moral plačati stroške prevoza,– za vsako dejavnost je potrebno imeti obvezno predpisano športno opremo – kdor pride brez športne opreme se ga evidentira kot neopravičeno odsotnega– če je kdo pri urah športne vzgoje odsoten, ko učitelji zbira prijave za aktivnosti, je dolžan SAM poskrbeti za prijavo – v nasprotnem primeru ga evidentiramo za športe preciznosti– po koncu zbiranja prijav spremembe niso več možne – IZJEM NI!– na vseh aktivnostih morate upoštevati navodila vodje (zaradi varnosti). V primeru neupoštevanja navodil se učenko oz. učenca izključi, vendar se kljub temu zaračuna polno ceno aktivnosti!” 

To obvestilo je nekdo objavil na družabnem omrežju in ljudje komentirajo – v enem dnevu je skoraj sto komentarjev. Eni odobravajo, drugi so zgroženi.

Mislim, da je povsem na mestu, da se otroke in mladostnike opozori, kako morajo biti opremljeni za športni dan. Spomnim se mojega šolanja in športnih dnevov. 25. maja smo vsako leto imeli pohod. Takšni športni dnevi so mi bili najljubši. Gimnazijci smo z razrednikom odšli v različne smeri. Tako sem spoznala kar nekaj zanimivosti v okolici Raven na Koroškem. Pohod na Brinovo goro je bil nekaj posebnega, sama nikoli ne bi šla tja. Sredi gozda je lesena cerkvica. Zanimivo bi mi bilo izvedeti zgodovino, kdo in predvsem zakaj so tam zgradili to stavbo. Drugi pohod, ki mi je ostal v spominu, je bil na Volinjek mimo dveh Leških cerkev. Ne spomnim se, ali je razrednik matematik razložil, zakaj sta dve cerkvi ena poleg druge. Seveda nas je na teh pohodih opeklo sonce, pa tudi vode nismo imeli s sabo. Kaj šele, da bi se zaščitili pred klopi. Mislim, da je kar prav, da jih učitelji opozorijo, kako se je potrebno opremiti za pohod, saj to sodi k športni vzgoji.

Druga opozorila iz tega obvestila so malo bolj čudna. To, da zahtevajo zdravniško opravičilo za odsotnost, ni čisto po zakonu, saj za odsotnosti do pet dni, pišejo opravičila starši. Stališče šolske inšpekcije pa je, da šola po prostem preudarku opravičilo upošteva ali pa ne. Niti zdravniškega opravičila niso dolžni upoštevati.

Sprašujem se, kaj je narobe, da morajo zagroziti z neopravičenimi urami za neudeležbo na športnem dnevu. Te dejavnosti smo vedno imeli radi. Očitno pa so organizirane še razne druge dejavnosti, na katere se otroci prijavijo. Konec koncev pa tudi šest neopravičenih ur ni konec sveta, če ima nekdo tehten oseben razlog, da ne more na športni dan.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor