Inštruktor je tepel

Ko sem razmišljala o kaznovanju otrok sem se spomnila na mojo avtošolo pred več kot štiridesetimi leti.

Takrat je bil šoferski tečaj samo pri AMD. Kandidati smo bili najrazličnejših starosti. Nekaj je bilo mlajših, večina pa je bila starejših, moški in ženske. Danes opravljajo vozniški izpit tako rekoč v šoli, čim dopolnijo 18 let, takrat pa smo bili zreli odrasli ljudje. Po opravljenem tečaju ter izpitu iz prve pomoči in društvenem izpitu iz cestno prometnih predpisov, smo si izmed inštruktorjev našega AMD izbrali, kdo nas bo učil voziti. Vsi so se navduševali nad mlajšim, ki je bil po poklicu učitelj telovadbe. Jaz sem si izbrala čisto svežega, ki je pred nedavnim opravil inštruktorski izpit. Osnovni poklic mu je bil učitelj in sicer tehničnega pouka.

Bila sem zadovoljna z njim. Zelo malo sva se pogovarjala. Bila sem vsa prestrašena, on pa je imel dobre živce in znal pritisniti na zavoro ali prijeti za volan, ko sem bila na tem, da povozim prometni znak. V drugem poskusu sem uspešno opravila izpit.

In kje je tu vprašanje kazni? Inštruktorja nista bila samo ta dva učitelja. Verjetno jih je bilo več. Spomnim se še starejšega možaka, ki je bil znan po tem, da ima rahle živce in rad udari, če kandidat počne neumnosti, kot recimo to, da ne da v pravo prestavo, pozabi nakazati smer in podobno. Z mano v tečaju je bila par let mlajša mladinska kolegica. Ko sva se pogovarjali o tem, katerega inštruktorja bova izbrali, sem jaz vzrajala pri mlajšem manj izkušenem, njej pa se je zdelo pomembno, da je po stažu star učitelj vožnje. Vedela je, da tepe kandidate in je pokomentirala: ” Nič zato, če me udari, ko naredim napako, si bom bolj zapomnila.” S tem se sicer nisem strinjala, mislila sem si, da smo pač različni. Morda njej koristijo udarci, meni ne bi. Rekla pa nisem nič.

Ni minil en mesec vožnje, ko sva z mojim inštruktorjem pobrala mojo mladinsko kolegico, ki je mislila, da ji bo tepenje koristilo. Povedala je, da se je prestavila k Marjanu, saj ni zdržala, da jo stari, izkušeni inštruktor kar naprej “flecka” po roki. Moj inštruktor niti ošteval ni, povedal je, kako je potrebno napraviti, kaj je narobe. Bil je dober inštruktor, pravi učitelj. Moja kolegica je kasneje postala pedagoginja in večkrat pomislim, kako gleda na svojo izkušnjo iz avtošole.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor