Zakaj bi morali vsak dan piti ta čaj

Tako vsakdanji, da pozabimo na njegove koristi. O čem govorim? O najpogostejšem, najbolj vsakdanjem čaju pri nas. Govorim o kamiličnem čaju. Od nekdaj, ko še nismo vedeli za ingver in kurkumo, je bilo to zdravilo za skoraj vse.

V vrtu smo vedno imeli kamilice, ki so se same zasejale in smo jih pustili, kjerkoli na gredi so bile – med solato, med čebulo, grahom, korenčkom… Škropiv tako ali tako nikoli nismo uporabljali in so kamilični cvetovi bili uporabni za čaj.

Pobrskala sem po zeliščarskih knjigah in po spletu in iskala informacije o koristih kamilice za zdravje.

Najpomembnejša učinkovina v eteričnem olju kamilice je bisabolol.  Vsebuje tudi kamazulen, flavonoide in kumarin, kot navaja Wikipedija

Zaradi teh zdravilnih učinkovin ima kamilični čaj pomirjevalen učinek. Če težko zaspimo, ali če slabo spimo, si pol ure pred spanjem pripravimo skodelico kamiličnega čaja z medom

Redno pitje kamiličnega čaja vpliva na krepitev imunskega sistema.

Ima tudi protimikrobno delovanje.

Nadalje ima blagodejne učinke na prebevni sistem, preprečuje zaprtje. Pri prekomerni teži je koristno, da pol ure pred obrokom popijemo skodelico kamiličnega čaja. V zvezi z nadzorovanjem teže oziroma hujšanjem gre za dvojni učinek: skodelica napitka pred obrokom zmanjša tek, razen tega je spanje kvalitetnejše. Dober spanec je pa pomemben dejavnik za preprečevanje naraščanja teže in za hujšanje.

Kamilica s svojimi aktivnimi snovmi deluje ugodno na krvnožilni sistem. Koristi pri nižanju vrednosti holesterola, redno uživanje pa vpliva tudi na redčenje krvi.

Študije opravljene na živalih so ugotovile protirakavo delovanje. Koristi tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Kot sem že rekla, imajo kamilice pomirjevalen učinek in to ne le za preprečevanje nespečnosti, kamilični čaj pomirja tudi hiperaktivne otroke in tiste s pomankljivo pozornostjo. Blagodejne učinke ima tudi pri ženskih težavah in sicer blaži menstrualne krče ter pomirja predmenstrualni sindrom.

Kamilični čaj je tako vsakdanji in tako čudovit, da bi bilo smiselno in koristno, da ga pijemo vsak dan.

Komur ni všeč okus, si ga lahko popravi z dodanim medom in limono in s tem še poveča koristi tega izvrstnega napitka.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor