Ali se je varno cepiti?

Zakaj se cepim

Cepila sem se proti gripi. V moji družini smo vedno cenili cepljenje, saj sta starša doživela morilske pohode nalezljivih bolezni kot je bila španska gripa in davica. Mamin dveletni bratec je umrl zaradi gripe,  njeni prijateljici pa je v obdobju med obema vojnama davica pokosila vso družino, ona je edina preživela. Poznali smo tudi nekaj ljudi, ki so preboleli otroško paralizo in so bili trajni invalidi na vozićku ali berglah.

Cepiva, paraziti in avtizem

Poslušala sem pogovorno oddajo v nočnem programu Radia Slovenija, ko se je poslušalka pritoževala čez cepljenje, ki je pri njenem vnuku povzročilo avtizem,  otrok je pri enem letu znal pokazati in obnoviti Nodija, sedaj pri šririh letih pa nič, Za to je krivo cepivo, otrok ima poškodovane možgane in parazite. Poslušalka je povezovala cepljenje in parazite ter strupe v cepivih. Govorila je zelo prepričljivo in prizadeto in verjamem, da so ji preprosti ljudje verjeli, še posebej ker je voditeljica oddaje dobra poslušalka in nikoli ne oporeka poslušalcem in tudi tej poslušalki ni, samo čudila se je, kot da prvič sliši. V cepivih so človeški zarodki in človeški DNK v cepivih povzroča avtizem.  Večje neumnosti še nisem slišala. Drugo pa, če gospa res misli, da cepivo povzroča avtizem, bi ji bilo ljubše, da ji davica ali tetanus ubije otroka, kot pa da je avtističen.  Zaskrbljujoče pa je, da je klical še drugi poslušalec, ki je želel navezati stik s poslušalko, ki krivi človeške zarodke v cepivih za avtizem. Stik z njo želi navezati, da bi pomagal “mladim”, ki pričakujejo otroka, da ga ne bi slučajno cepili.  Potem je klical v isto oddajo še poslušalec, ki je voditeljico spraševal, ali mu je morda cepljenje, ki se mu še zdaj pozna na roki kot trije krogci, povzročilo sladkorno bolezen. Ni vedel, kakšno cepljenje je bilo to.

Preseneča me preproščina. Razen tega resne znanstvene študije niso našle povezave med cepljenjem in avtizmom. Ljudje se borijo proti cepljenju namesto, da bi svoje moči in skrb usmerjali v ljubezen in vzgojo svojega avtističnega otroka.

Cepljenje v Sloveniji

V razmislek še to: Asperger je avtistični sindrom opisal leta 1944, nek ruski nevrolog pa ga je opisal že v dvajsetih letih preteklega stoletja. Cepljenje proti črnim kozam je sicer res že dvesto let, druga cepljenja pa so v novejši dobi. “V Sloveniji se je leta 1937 začelo cepljenje proti davici, leta 1948 pa so uvedli cepljenje proti tuberkulozi, nato še proti tetanusu (1951), oslovskemu kašlju (1959) in otroški ohromelosti (1957). Leta 1968 je bilo predpisano obvezno cepljenje proti ošpicam z enim odmerkom cepiva, leta 1972 pa so deklice začeli cepiti proti rdečkam. Leta 1978 se je začelo cepljenje proti mumpsu, naslednje leto je bilo uvedeno preprečevanje ošpic z dvema odmerkoma cepiva. Od 1990 je cepljenje proti rdečkam obvezno za dečke in deklice. Od leta 1998 cepijo otroke pred vstopom v šolo proti hepatitisu B, od leta 2000 pa je za vse otroke obvezno tudi cepljenje proti okužbam s hemofilusom influence tipa b. Leta 2009 je bilo uvedeno neobvezno cepljenje proti HPV za deklice v 6. razredu osnovne šole” kot navaja Wikipedija.

 

 

Foto: Pixabay

 

Dodaj odgovor