Ali se splača imeti vrt – 5 koristi

Pravijo, da ekološka hrana pač ni za vsakega. Je predraga. Na domačem vrtu lahko pridelamo zdravo zelenjavo. Vrt imam pred hišo in to je ob prometni cesti. Postavilo se mi je vprašanje, ali pridelovati zelenjavo na tem vrtu ali ne. Po razmisleku sploh ni dileme. Poglejte vsa polja ob cesti proti Ljubljani. Vsa tista zelenjava, ki je deležna več izpušnih plinov in še vrste kemikalij od gnojil do herbicidov in pesticidov, pride v trgovine in na tržnice. Za zelenjavo, ki jo kupim v trgovini, ne vem, kje je rasla, s čim vse je obdelana. Tudi glede cene lahko rečem, da tudi zelenjava z domačega vrta stane.

Lani ali predlani sem presenečena ugotovila, da so pri vseh hišah v soseski skrčili vrtove na par gredic in vsi imajo zelenice pred hišami, kjer so prej imeli zelenjavne vrtove. Tudi naš vrt je v zadnjih letih zmanjšan. Domače pridelovanje zelenjave se naenkrat ni več splačalo. Če pogledamo kvaliteto, pa je stvar jasna.

Letos bomo obdelali ves vrt. Trave je dovolj po bregu za hišo, na dobri vrtni zemlji pa bom posejala zelenjavo in posadila krompir. Z določenimi vrtninami je zelo malo dela, pa še varne so pred raznimi škodljivci. Minimalno dela je z grahom, z nizkim fižolom, kumarami. Z bučkami tudi ni dela, vendar nekatere sorte pojedo polži. Potrebno je poskrbeti za pravo kombinacijo zelenjadnic na gredi. Na isto gredo smo vedno dali korenček in čebulo. Dobro uspevata skupaj tudi paradižnik in bazilika. V kotu vrta pustim koprive – mlade so za juho, stare pa za čaj. Ob robu vseh gredic pa posejem vrtni ognjič. Iz cvetja bom pripravila mazilo. Zdaj je zadnji čas za načrtovanje, kaj bomo posejali, kam in kdaj. Pregledamo, katera semena imamo še od lani, kaj je potrebno kupiti. Najbrž bom kupila kakšno organsko gnojilo, saj se bojim, da bo plodovkam samo kompost premalo.

Pa poglejmo še prednosti domačega vrta:

– zdrava zelenjava in jagodičje

– cenejša ekološko pridelana zelenjava

– rekreacija ob delu na vrtu

– bivanje na prostem

– sprostitev ob fizičnem delu.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor