Beremo in delimo, kar nam je všeč

Trapast naslov, saj vsi vemo, da je tako. Verjetno ne mislimo na iste stvari. O čem pišem?

Pišem o zapisih, člankih, objavah na družabnih omrežjih, ki so nam zelo všeč. Dovolj je že, da vidimo naslov in slikco, pa rečemo: TOOOO! in že lajkamo ter delimo. Če si vzamemo čas in odpremo povezavo, pozorno preberemo, navedena dejstva preverimo še kje na spletu na resnih portalih, vidimo, da gre za delne resnice ali celo za neresnice.

Večkrat prikroži zapis o koristnem uživanju jajc. To se mi zdi tipičen zapis, ki navaja delna dejstva. Jajca so res kvalitetno živilo. Priročna so za pripravo, hitro in enostavno lahko pripravimo okusno jed. Mimogrede tri jajca za en obrok. Za mlade in zdrave ljudi je to dobra, zdrava hrana. Vsi, ki imajo določene zdravstvene težave, bi se morali posvetovati z zdravnikom, koliko jajc si smejo privoščiti. To je avtor zapisa pozabil navesti. Prav tako ni napisal, da morajo pri uživanju jajc biti previdni tudi starejši ljudje, kot lahko preberemo na verodostojnem portalu Prehrana.si

Drugi tak članek, ki me je vznejevoljil pa je o koristih šampanjca za ženske, ki so pod stresom. Popolna neumnost, ki lahko koga res zavede. Normalna človeška lastnost je, da hitro verjamemo nekaj, kar nam je všeč. Če se doda še, da so nam prikrivali, pa še toliko raje verjamemo. Vseeno je, ali gre za zaroto znanosti in znanstvenikov, ali politike, ali gospodarskih velikanov. Dovolj je, da napišem, da tri študije kažejo nekaj, pa bodo množice takoj verjele, če so jim le všeč ugotovitve teh treh namišljenih študij.

Vćasih so rekli”Bo že držalo, saj so povedali po radiu”. Danes rečemo”Seveda je res, saj sem prebral na spletu”.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor