Besede delajo čudeže

Od danes naprej 
izberem ljubezen namesto jeze.
Pogum namesto strahu. 
Svobodo namesto ujetosti. 
Prihodnost namesto preteklosti. 
Začetek namesto konca.
(Agnes Kojc)

Besede so zelo pomembne. Besede pomenijo misli in misli so besede. Besede pa težijo k uresničitvi. Že pred 2.000 leti so vedeli to. V Evangeliju po Janezu je: ” V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog.” (Jn1.1) Misel dobi pravo težo in se razvije šele, ko jo ubesedite. Morda ste opazili, ko imate kakšno težavo, jo opišete v dnevniku ali pa poveste prijateljici, prijatelju, se pogosto že med pripovedovanjem, opisovanjem pojavi rešitev, ali pa vidite, da težava sploh ni tako huda, kot se je zdelo.

Pomemben pa je vpliv besed na misli in realnost. Na nek način se tega poslužujejo nekateri politiki. V javnost vržejo neko trditev in jo tako dolgo ponavljajo, da postane resnica, oziroma se množice začnejo obnašati, kot da je res.

Ne bom pisala o politiki. Razmišljam o moči besed na osebnem nivoju, pri iskanju osebne sreče. S teorijo o pozitivnih afirmacijah sem se srečala daljnega leta 1974, ko sem si kupila knjigo Hannes Lindemann, Avtogeni trening. Prebrala sem jo v enem zamahu, nato pa sem začela z vajami in jo preizkusila v praksi. Resnično deluje. Gre za to, da se popolnoma sprostimo in potem v mislih ponavljamo določeno trditev. Ta trditev potem deluje iz podzavesti. Danes je dosegljivih veliko knjig o avtogenem treningu, pa tudi večina psihologov vas lahko nauči, kako izvajati avtogeni trening.

Nekaj let kasneje mi je pod roke prišla knjiga slovenskega avtorja Martina Kojca: Učbenik življenja in nato še Freitagova: Podzavest – centrala moči. Knjige so mi prihajale na pot v pravem vrstnem redu in so se nadgrajevale.

Mojstrica pozitivnih afirmacij je Louise Hay. Njena knjiga Življenje je tvoje je osnova in jo toplo priporočam. Sama je imela izredno težko življenje in je z delom na sebi ter pozitivnimi afirmacijami uspela preokreniti tok življenja v pozitivno.

Besede resnično imajo moč in težijo k uresničitvi. Zato je pomembno, da jih pametno izbiramo. Več o tem drugič.

Foto: Pixabay

599 061 898719

Dodaj odgovor