Bodi del skupnosti, če delaš za ljudi

Pred leti sva v Dravogradu v občinski socialni službi delali dve socialni delavki. Marija je bila pojem sociale. Ko sploh še nisem vedela, da obstaja poklic socialnai delavec, sem vedela, da je tam nekje na občini neka Marija, ki pomaga ljudem v težavah, če jim moja mama ni mogla dati kakšnega koristnega nasveta. Pripovedovala sem že o tem, kako je moja mama svetovala ženskam, ki so se ustavljale pri nas. Danes pa razmišljam o drugem vidiku dela za ljudi.

Obe z Marijo sva bili domačinki, Dravograjčanki. Ljudje so s svojimi težavami večkrat prišli tudi na dom, ali po telefonu poklicali konec tedna domov. Živeli sva z najinimi strankami. Srečevali smo se tudi v prostem času, na nek način sva bili pod drobnogledom strank. Kakšno malo bolj sproščeno vedenje v prostem času bi lahko bilo ovira za strokovno delo. Po drugi strani pa je sobivanje s strankami zahtevalo popolnoma korektno delo, primerno spoštljiv odnos do strank, dosledno upoštevanje predpisov ter prizadevanje, da se ljudem pomaga, kolikor je možno.

Podobno sta s krajem živela tudi zdravnika, ki sta v zdravstvenem domu delala od začetka poklicne kariere do smrti. Ko sem stopila v ordinacijo mojega zdravnika, se mi je zdelo, da ve, zakaj sem prišla. Poznal me je iz otroštva in Dravograd je bil mali kraj, kjer je vsak vedel vse o vseh. Tu ne mislim na izdajanje zaupnih podatkov, pač pa smo se vsi poznali.

Pomembno se mi zdi, da so uslužbenci v službah, ki delajo za skupnost, del skupnosti. Na družabnih omrežjih lahko preberemo namige glede skrbi za vodo. Zagotovo bodo pristojni bolj zavzeti, da bo vodovod optimalen, s čim nižjo ceno vode, da bo zdrava voda, da se odkupi in zavaruje zemljišča na področju, ki mora biti varovano pred fekalijami in živalskimi iztrebki, če so del skupnosti in tudi sami uporabljajo vse to, kar delajo za skupnost ter živijo med ljudmi, za katere delajo. Delo za ljudi ne moreš opravljati kot “šiht”, ko opraviš najnujnejše, zapreš predal, ugasneš računalnik in greš domov. Delo bo veliko bolje opravljeno, če se zavedaš, da delaš za svojo skupnost, svoje sokrajane. Takšen je pač moj pogled.

Dodaj odgovor