Bodo prepovedali tobak?

Kdaj ste se prvič srečali s tobakom? Verjetno je bil nekaj tako samo po sebi umevnega kot to, da so obiskovalcu ponudili kozarec vina. K moškemu je sodil tudi smrad po cigaretah. Pri nas je oče kadil cigarete. Zdi se mi, da Ibar, kasneje pa Moravo. Drava pa mu niso bili všeč. Zanimivo, da so imeli imena po jugoslovanskih rekah. V nekem obdobju je poskušal s kajenjem pipe, pa z uporabo “cigaretšpica”. Spomnim se, da je mama prebrala v časopisu kakšen članek o škodljivosti kajenja, pa ni hotel poslušati. Nad kajenjem se je resno zamislil šele, ko je v bolnici videl nekaj primerov amputacij “kadilske noge”.

V času mojega odraščanja so bili moderni Filter57. Če se prav spomnim, je bil na škatlici napisan verz iz Prešernovega Povodnega moža. Pri generaciji mojih staršev je bilo rahlo nespodobno, da bi ženska kadila. Kasneje je tobačna industrija ciljala na ženske. Pojavile so se reklame za ženske cigarete, tanke, dolge, parfumirane. Spomnim se reklame v nemški reviji za šivanje, v Burdi je bila reklama za EVE, žensko ime cigaret in rožice v reklami. K emancipaciji žensk je sodilo tudi kajenje.

Vljudno je bilo, da je kadilec, preden si je prižgal cigareto, ponudil vsem prisotnim, da si postrežejo iz njegove škatlice. Danes pa velja kajenje za nekaj neprimernega. Pred nedavnim, ko je nekdo pred mano pri blagajni kupoval cigarete, sem ugotovila, da imajo v trgovinah cigarete skrite. Za vsakega kupca posebej prodajalka odpre in znova zapre zaprto polico. Kupci si ne morejo ogledovati škatlic, kot je bilo to nekoč.

V reviji Zarja je objavljen zanimiv članek o kajenju. Tu je povezava. Pravijo, da naj bi v nekaterih državah že leta 2025 prepovedali prodajo tobaka. Nisem zagovornica kajenja. S tobakom so se ameriški domorodci res dobro maščevali evropskim osvajalcem. Ogromno trpljenja in prezgodnjih smrti povzroči tobak. Mislim, da je veliko več koristi z vzgojo proti kajenju in z marginalizacijo tobaka. Prepoved ne prinese koristi. Poznamo, kako je bilo s prohibicijo v Ameriki. Vsaka podobna prepoved je priložnost za kriminal in zaslužkarstvo.

Mislim, da gre protikadilska politika v dobro smer. Ne nazadnje vsa grozljiva opozorila na škatlicah imajo učinek. Spomnim se plakatov, kjer je bila prirejena reklama za Marlboro. Na njej sta kavboj, ki jaha in konj brez jezdeca, pod sliko pa napis “Joa ni več”.

Dodaj odgovor