Brezplačno cepljenje proti KME samo za nekatere

Klopni meningoencefalitis je huda bolezen, ki lahko pusti trajne posledice, v 2% pa je celo smrtna. Na srečo pa obstaja učinkovito cepljenje. Nacionalni inštitut za javno zdravje je lepo zapisal:Glede na Navodila za izvajanje Programa cepljenja in zaščite z zdravili je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu priporočljivo za vse osebe starejše od 1 leta, ki bivajo na endemskem območju ali predvidevajo aktivnosti na endemskem območju.”

Mislila sem, da je šala, ko sem prebrala informacijo, da se bodo lahko brezplačno, torej na račun zdravstvenega zavarovanja cepili proti klopnemu meningoencefalitisu otroci, ki letos dopolnijo 3 leta in odrasli, ki dopolnijo 49 let. Res čudna novica, pa sem poiskala dokument, ki je pravkar začel veljati: Program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019.

Resnično, triletni otroci in odrasli rojeni v letu 1970, ne starejši in ne mlajši, samo letnik 1970 in ne glede na kako ogroženem območju živijo. Na žalost nisem našla razlage, utemeljitve zakaj ravno letnik 1970. Pričakovala bi, da bo zdravstvena politika poskrbela, da se bodo cepili ljudje predvsem na območjih, kjer je največja pojavnost KME, torej na Gorenjskem in Koroškem. Pričakovala bi, da bo omogočeno cenejše cepljenje za vso populacijo, za vse, ki se želijo cepiti. Ne pozabimo, da imajo dijaki in študentje, katerim del pouka poteka v naravi, obvezno cepljenje proti KME, enako tudi zaposleni, če je to zapisano v njihovi varnostni oceni delovnega mesta – npr. gozdarji.

Glede preostale populacije pa vemo, da se vsi ne cepijo. Nekateri cepljenju pač ne zaupajo, se bojijo avtizma, so prepričani, da je to mehanizem depopulacije, ideološki konstrukt in podobno. Tudi če bi bilo povsem brezplačno, se ne bi vsi cepili. Poglejmo samo, kako je z gripo. Strošek je 14€, če gre za kakšno kronično obolenje, starost nad 65 let ali otroke je samo 7 € – pa poglejte, kako malo ljudi se cepi.

Cena enega odmerka oziroma enega cepljenja proti KME je za odrasle 35 €, za otroke pa 33 €. Torej potrebujemo za enega družinskega člana 70 € v roku enega meseca, čez devet do dvanajst mesecev pa še 35€. Za polovico nižji znesek bi se verjetno marsikomu zdel sprejemljiv in bi tako več prebivalstva bilo zaščitenega pred to nevarno boleznijo.

Res se sprašujem, zakaj so izbrali takšno starost – morda pa klopom najbolj dišijo triletniki in devetinštiridesetletniki. Pa še to, zanimiva se mi zdi tudi opomba v Programu, da bodo to začeli izvajati, ko bo dovolj “zavarovalniškega” cepiva. Spet lahko samo ugibam, kaj to pomeni, ali morda, da je slabše, ali cenejše. Kdo bi vedel!

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor